Opiniile managerilor societăţilor comerciale au în vedere perioada aprilie-iunie 2011, conform indicatorului sold conjunctural. Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.
Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +17%). În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare (-5% la întreprinderile mici, cu 1-49 salariaţi).
Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de scădere mult mai accentuată decât pe total: metalurgie (sold conjunctural -25%), fabricarea altor mijloace de transport (sold conjunctural -18%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (solduri conjuncturale -13%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează o creştere moderată a acestora în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).
Creştere moderată a numărului de salariaţi în construcţii
Potrivit estimărilor din luna aprilie 2011, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +22%) şi o creştere moderată a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +14%).
Managerii estimează creştere moderată şi a numărului de salariaţi (sold conjunctural +7%), această tendinţă fiind dată în special de întreprinderile mari, cu 249 – 500 salariaţi. În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează o creştere moderată a acestora (sold conjunctural +15%).
Creşteri ale preţurilor de vânzare cu amănuntul
În sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în luna aprilie 2011 creştere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +15%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +16%). Volumul comenzilor adresate de către unităţile comerciale furnizorilor de mărfuri va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +8%).
Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +2%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +37%).
Potrivit datelor INS, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată (sold conjunctural +7%) în perioda menţionată. În sectorul de servicii se estimează, pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%).
Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +12%).