În condiţiile în care furnizorii de servicii de comunicaţii se confruntă cu provocarea tot mai mare de a face faţă crizei de capacitate a reţelelor datorată cererilor de deţinere a smarphone-urilor şi a traficului video în creştere, Alcatel-Lucent introduce Photonic Service Engine (PSE= motor de servicii fotonice), un chip nou pentru reţele de fibră optică care acceptă de două ori mai multe date la viteze de patru ori mai mari faţă de viteza reţelelor de azi.

Construit pe inovaţii ale Laboratoarelor Bell, PSE de la Alcatel-Lucent permite viteze de transmisie de date de 400 gigabiţi pe secundă (400G) pe reţelele optice.
Creşterea continuă de bandă largă, de date mobile si de servicii bazate pe cloud reprezintă o provocare majoră pentru furnizorii de servicii care trebuie să găsească modalităţi de a menţine costurile sub control în timp ce îşi extind puternic capacitatea reţelelor lor. PSE va genera beneficii substanţiale în reţelele optice coerente de 100G folosite astăzi de operatori. PSE constituie, de asemenea, baza pentru migrarea fără probleme la reţelele de 400G în viitor.

“Viteza reprezintă un factor important pentru toţi furnizorii de servicii acum: viteza reţelei şi viteza cu care noile servicii pot fi aduse pe piaţă”, după cum declară Dl. Keiichi Makizono, Corporate Officer, Director adjunct unitate, director unitate de tehnologie şi al diviziei de reţele din cadrul Saoftbank Telecom din Japonia. “Cu milioane de oameni care se aşteaptă să poată accesa o gamă completă de conţinut online, considerăm că inovaţia chip-ului de 400G adusă de Alcatel-Lucent reprezintă poarta spre un viitor lung şi de succes.”

Alcatel-Lucent este lider incontestabil pe piaţa soluţiilor optice de 100G, cu o cotă de piaţă de 69% conform raportului "OVUM: Reţele optice de mare viteză: Studiu despre piaţa globală de 40G/ 100G: Ianuarie 2012.

Chip-ul versatil PSE de 400G poate fi implementat într-o gamă largă de configuraţii de reţea – de la lansare regională la lansarea pe distanţe ultra-lungi – şi poate transmite lungimi de undă peste liniile existente sau peste noi linii fotonice.

Este proiectat special pentru a fi utilizat într-o familie de carduri de linie în cadrul switch-ului de servicii fotonice 1830 (PSS = Photonic Service Switch), soluţie Alcatel-Lucent lider în industrie şi folosită în prezent în peste 120 de reţele din întreaga lume.

Acesta permite peste 23 de terabiţi de trafic ce pot fi transmişi de-a lungul unei singure fibre optice şi îmbunătăţeşte ulterior performanţa acesteia cu peste 50%, reducând în acelaşi timp cu o treime consumul de energie pe gigabit. PSE permite o mare posibilitate de configurare, conferindu-le operatorilor flexibilitate enormă pentru ajustarea parametrilor optici necesari în vederea obţinerii celor mai bune performanţe indiferent de varietatea condiţiilor din teren.