Innovation Norway a anunţat vineri, într-o conferinţă de specialitate, că proiectele sunt menite să reducă discrepranţele sociale şi economice, respectiv să consolideze relaţiile bilaterale prin intermediul inovării şi tehnologiilor verzi. 

Innovation Norway, cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare şi dezvoltarea întreprinderilor şi a industriei norvegiene, anunţă rezultatele şi impactul programului 'Inovare verde în industria din România', concretizat în urma semnării memorandumului bilateral 2009 – 2014 între Norvegia şi România. 

Potrivit sursei citate, după deschiderea a două apeluri, 50 de proiecte au fost acceptate, dintre care 60% au fost implementate cu parteneri norvegieni. În prezent, 49 dintre proiectele finanţate au fost finalizate cu succes, ultimul urmând să se finalizeze în aprilie 2017. 

Evaluarea impactului de mediu indică faptul că programul RO-17 'Inovare verde în industria din România', a contribuit la protecţia mediului cu rezultate foarte bune (la nivelul anului 2015 şi ianuarie – iulie 2016), analizând mai mulţi indicatori: eficienţă la nivelul volumului de materiale utilizate, eficienţă în utilizarea resurselor naturale, utilizarea eficientă a energiei electrice şi reducerea gradului de poluare. 

'În urma implementării proiectelor finanţate, a fost redusă emisia de gaze cu efect de seră, respectiv cu 62.587 tone de dioxid de carbon în 2015 şi respectiv cu 47.533 tone pentru perioada ianuarie – iulie 2016. Suma totală alocată între martie 2013 – aprilie 2016 a fost de 26.235.500 de euro, făcând parte din fondurile norvegiene destinate reducerii diferenţelor sociale şi economice şi consolidării relaţiilor bilaterale. Beneficiarii proiectelor au contribuit la dezvoltarea economiei româneşti şi la transformarea ei într-una mai verde şi mai competitivă. Mai mult, pe lângă fondurile norvegiene, cele mai interesante proiecte au atras şi capital privat în valoare de 28 de milioane de euro', conform statisticii. 

Programul a inclus 14 organizaţii neguvernamentale şi întreprinderi sociale implicate în dezvoltarea afacerii din perspectiva eco, plus 36 de companii active în sectorul privat. În ceea ce priveşte categoriile de companii, 12 sunt companii mari, cu peste 250 angajaţi, 13 companii sunt medii (mai puţin de 250 de angajaţi), 6 întreprinderi cu mai puţin de 150 de angajaţi, în timp de numai cinci sunt microîntreprinderi (cu mai puţin de 10 angajaţi). 

Din totalul celor 50 de proiecte, 20 reprezintă investiţii în tehnologii ecologice, produse şi servicii eco-inovative, 16 proiecte vizează reducerea sau reutilizarea deşeurilor, eficienţa energetică şi utilizarea surselor regenerabile în afaceri, iar 14 proiecte, finanţate în cuantum mai mic, urmăresc inovarea şi dezvoltarea spiritului antreprenorial ecologic. 

Programul norvegian Inovare Verde în Industria din România este administrat de către Innovation Norway, o companie publică norvegiană cu sediul în Oslo, deţinută de Ministerul Norvegian al Comerţului, Industriei şi Pescuitului şi de Municipalităţile Regionale. 

Innovation Norway este cel mai important instrument al Guvernului Norvegian pentru inovare şi dezvoltare a întreprinderilor şi a industriei norvegiene. În România, Innovation Norway are un birou de proiecte care funcţionează în cadrul Ambasadei Regale a Norvegiei la Bucureşti şi este Operator de Program pentru două dintre programele incluse în Granturile Norvegiene şi SEE 2009-2014.

AGERPRES