Îngrijorare mare cu privire la situația pandemiei în Balcani

Situația din Balcani și Europa Centrală este deosebit de îngrijorătoare, deoarece numărul cazurilor în Europa este în creştere pentru a treia săptămână consecutivă, a declarat astăzi direcţia regională a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), subliniind că beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 depășesc cu mult eventualele riscuri, iar țările europene trebuie să-l folosească în continuare, conform tovima.gr

„Suntem deosebit de îngrijorați pentru situația epidemiologică din Balcani, precum și din multe alte țări din Europa Centrală”, a declarat Catherine Smallwood, responsabila pentru situații de urgență pentru Europa în cadrul OMS, subliniind că numărul deceselor şi spitalizărilor din această regiune este în acest moment „printre cele mai ridicate din lume”.

Frecvența cazurilor își continuă tendința ascendentă

„Frecvența cazurilor își continuă tendința ascendentă și se deplasează spre est. Suntem în a treia săptămână consecutivă de creștere a cazurilor în regiunea Europei, care include 53 de țări, a declarat directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge.

“Numărul oamenilor care mor din cauza COVID-19 în Europa astăzi este mai mare decât anul trecut, ceea ce reflectă impactul generalizat pe care îl are acest virus”, a spus el.

În ultimele șapte zile, peste 21.000 de oameni au murit din cauza COVID-19 în țările europene, potrivit OMS.

Potrivit lui Kluge, beneficiile vaccinării „vor veni”, dar deocamdată europenii trebuie să folosească în continuare instrumentele existente.

„Vaccinarea nu înlocuiește distanțarea socială și măsurile de sănătate publică”, a avertizat el.

În ţările din regiune, în rândul cărora este inclus şi Israelul, procentul de populaţie vaccinată variază între mai puțin de 1% până la aproape 50%, potrivit OMS.

Beneficiile vaccinului AstraZeneca depășesc riscurile

Cu toate acestea, Hans Kluge a subliniat că beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19 depășesc cu mult orice risc și că țările din întreaga Europă ar trebui să îl utilizeze în continuare pentru că ajută la salvarea de vieți în pandemie.

Directorul OMS pentru Europa a declarat că autoritățile europene de reglementare investighează un număr mic de cazuri de cheaguri de sânge care au fost înregistrate şi care au determinat guvernele din unele țări ale UE să suspende utilizarea vaccinului AstraZeneca.

„În prezent, nu știm dacă unele sau toate cazurile au fost cauzate de vaccin sau de alți factori simptomatici”, a spus Kluge, adăugând: „totuşi, beneficiile vaccinului AstraZeneca depăşesc cu mult riscurile şi în acest moment utilizarea lui ar trebui să continue, pentru a salva vieți”.