Ratingul de credit al României ar putea fi îmbunătăţit cel mai devreme la sfârşitul acestui an – începutul lui 2011, dar numai după ce vor apărea rezultate vizibile care să indice că măsurile fiscale luate de autorităţi au un impact în sensul reducerii deficitului bugetar, potrivit analiştilor ING.

„O îmbunătăţire a ratingului, de către Fitch sau alte agenţii de evaluare financiară, ar putea avea loc numai dacă vor apărea rezultate vizibile că măsurile fiscale au un impact în sensul reducerii deficitului bugetar. Din moment ce aceste rezultate ar putea fi înregistrate numai la sfârşitul acestui an sau la începutul lui 2011, îmbunătăţirea ratingului nu este probabilă înainte de această perioadă. Totuşi, sunt posibile îmbunătăţiri ale perspectivei ratingului României până atunci”, se arată într-o analiză a ING Bank.

Decizia Fitch nu este o mare surpriză

Acest scenariu ar favoriza aprecierea leului pe piaţa valutară şi ar facilita scăderea dobânzilor, consideră analiştii ING.

„Decizia Fitch nu este o mare surpriză şi nu anunţă o îmbunătăţire a ratingului. În opinia noastră, această măsură înseamnă de fapt că deteriorarea ratingului este mai puţin probabilă în acest moment, iar îmbunătăţirea calificativului ar putea urma dacă măsurile de politică fiscală convenite cu FMI reuşesc să reducă deficitul bugetar”, se mai arată în analiza ING.

Agenţia de evaluare financiară Fitch a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la „negativă” la „stabilă”, şi a confirmat calificativele acordate pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă naţională, la „BB plus” şi, respectiv, „BBB minus”.

„Îmbunăţirea condiţiilor economice şi financiare externe, ajustarea peste aşteptări a deficitului de cont curent din 2009, depăşirea riscului privind alegerile, adoptarea bugetului pentru 2010 şi anticiparea întoarcerii la normal a relaţiilor cu FMI au redus presiunile asupra ratingului României”, se arată în comunicatul Fitch.

Fitch notează că aprobarea bugetului pentru 2010 şi anticiparea reluării programului de finanţare externă semnat de România cu FMI, UE şi alte instituţii financiare internaţionale au redus semnificativ riscurile fiscale şi privind finanţarea externă, precum şi ameninţarea continuării instabilităţii macroeconomice.

SURSA: Mediafax