Intervenţiile Băncii Naţionale a României (BNR) pe piaţa valutară au condus la ieşiri nete de la rezerva băncii centrale, pe această componentă, de 400 de milioane de euro în luna noiembrie, potrivit estimărilor preliminare ale analiştilor ING Bank România.

Rezervele valutare ale BNR au crescut în noiembrie cu 335 milioane euro, la 28,737 miliarde lei, un nou nivel record, în contextul unor intrări de 2,7 miliarde euro, din care 2,21 miliarde euro au provenit de la titlurile în valută vândute de Ministerul Finanţelor.

Pe de altă parte, rezervele valutare s-au redus cu circa 1,4 miliarde de euro, după ce BNR a decis să reducă nivelul ratei minime obligatorii constituite de bănci la pasivele în valută cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25% începând cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2009, se spune într-un raport al ING Bank România.

„Prin cumularea acestor fluxuri, rezerva valutară s-ar fi majorat cu 800 de milioane de euro, dar datele oficiale indică un avans de circa 300 milioane de euro. Credem că diferenţa dintre aceste date este în principal rezultatul intervenţiilor pe piaţa valutară, estimată la circa 400 milioane de euro”, arată analiştii băncii, citaţi de Mediafax. Potrivit acestora, estimarea ar putea fi actualizată după ce datele privind unele componente ale rezervei vor fi disponibile.

Totodată, analiştii ING cred că Ministerul de Finanţe ar putea să realizeze un alt împrumut în valută sub formă de „club loan” înainte de finele anului, ceea ce va duce la o nouă mjorare a rezervelor valutare şi la mai multe intervenţii pe piaţa valutară pentru susţinerea leului.

SURSA: Mediafax