Rodica Popescu Bitănescu nu mai are nevoie de niciun fel de prezentare. Este una dintre cele mai cunoscute actrițe din România, cucerind publicul imediat doar prin felul său de a fi.

Are un râs molipsitor și inconfundabil, dar în spatele lui se ascunde multă durere, mai ales din copilărie.

Dramele Rodicăi Popescu Bitănescu

Este o legendă a teatrului și a filmului românesc și mereu și-a ascuns suferința. A spus însă recent că are amintiri despre care îi face rău să vorbească. Inclusiv fotografiile din acea perioadă o afectează, a adăugat ea.

„Sunt o persoană care trăieşte în prezent, nu mă uit la ce am făcut în trecut. De aceea eu nici nu am fotografii. Eu am rupt tot. Nu mă interesează teancurile de fotografii. Eu am amintirile în cap. Apoi, mie fotografiile îmi fac foarte rău, nu suport trecutul, îmi face foarte rău.

Pentru că am nişte amintiri pe care nu le suport, am un trecut dureros, familia mea a trecut prin multe necazuri, pentru că s-au schimbat multe regimuri. Nu vreau să-mi aduc aminte, mă întristează”, a declarat ea pentru Adevărul.

Rodica Popescu Bitănescu

Tatăl actriței a intrat în pușcărie

Familia actriței a trecut prin multe necazuri, din cauza regimului politic de atunci, însă ea a luat acele momente dureroase și le-a transformat în comedie. Tatăl ei a intrat în pușcărie, din cauza afilierii sale politice.

A pătimit multe în închisoare, deși era un om bun și cinstit. Nimic nu a mai fost la fel nici când acesta a ieșit din pușcărie, el murind la câțiva ani distanță.

„Eu când am făcut facultatea, tata a fost ca prostul în puşcărie la Piteşti, printre amărâţii ăia a fost şi tata, iar acum derbedeii fac mişto. Aţi murit ca proştii, vă spun eu, nu merită. Tata a murit după câţiva ani de la ieşirea din puşcărie, la 57 de ani. Tata a suferit enorm, el era un om foarte fin, foarte bun, blând şi muncitor.

Lumea trebuie să ştie şi adevărul ăsta, Ana Pauker a fost mâna dreaptă a lui Gheorghe Gheorghiu Dej şi a adus tare de tot comunismul în România. (…). Eu am rămas speriată, eu am crescut cu teama că mă va lua la Canalul Dunăre Marea Neagră sau că mă deportează în Bărăgan sau că ne trimite în lagăr la ruşi, pentru că asta ştiam eu”, a spus Rodica Popescu Bitănescu.

S-a lovit de prejudecățile oamenilor

Ulterior, actrița a trebuit să se lupte cu prejudecățile celor din jur. Aceasta a spus că un bărbat care o plăcea și o admira nu a luat-o de nevastă din cauza trecutului tatălui ei.

„Eu în facultate am murit de foame şi aşteptam ori să mă ia de nevastă unul cu bani, să-mi dea de mâncare, dar ăştia cu bani îţi aflau dosarul. Am rămas trăsnită când mi-a spus unul: Te-aş lua de nevastă, te admir, îmi eşti dragă, dar ştiu de tatăl tău şi nu pot, că din mare general ce sunt acum ajung urgent soldat prost”, a povestit ea.