Mihai Mărgineanu a devenit cunoscut datorită pieselor „Mă iubește femeile” și „Paraschivo”. Întrebarea cu numărul 24 pe care i-a adresat-o Denise Rifai a fost „Când ați ascultat ultima dată o manea?”. Astfel, acesta a spus ce părere are, de fapt, despre manele și de ce nu le consideră un gen muzical propriu-zis.

Mihai Mărgineanu nu consideră maneaua un gen muzical în sine

Cântărețul a spus că maneaua adevărată a fost adusă în România de către fanarioții veniți din actualul Istanbul. După aceea, lăutarii de origine romă au băgat și versuri. Astfel, a apărut maneaua culeasă de Anton Pann, care a fost deteriorată de influența arabă.

„N-am ascultat niciodată o manea cap-coada. Maneaua mi se pare un curent, nu neapărat un stil muzical, pentru că nu este un stil muzical. Maneaua adevărată a apărut în România odată cu fanarioții, când fanarioții au venit cu instrumentiștii lor din Istanbulul actual, din fostul Constantinopol, care nu aveau vorbe. Acele cântece, din care dansau cadânele sau dansatoarele… Țiganii din România, pe vremea aia cei mai buni lăutari, au băgat și versuri la aceste cântece, și așa apărut maneaua culeasă de Anton Pann. Mult timp, după aia, s-a cântat Barbu Lăutaru și toți de origine romă sau de origine română cântau manele, dar ele au fost deteriorate de influența arabă, care e o influență foarte bună.”, a spus el în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai” de la Kanal D.

De ce nu-i plac manelele lui Mihai Mărgineanu

Potrivit lui Mihai Mărgineanu, persoanele cărora le place acest stil muzical au un nivel de inteligență sub medie, iar cei care cântă manele nu au găsit altă metodă de a-și întreține familiile.

„Acum, nu este neapărat influența, este vorba de mesajul pe care îl lasă și de starea pe care mi-o dă mie, nu altora. Mie-mi dă o stare proastă și mie mi se pare că totul este un fake (n.r.: fals), este o închipuire și este o problemă a societății în general. De fapt, este un nivel foarte scăzut, unii ar spune un nivel foarte scăzut de frecvență. Mi se pare că cei care iubesc maneaua, acest gen muzical, sunt la un anumit nivel intelectual și la un anumit nivel de simțire. Și nu neapărat la un nivel mediu, ci sub mediu, asta am observat eu, s-ar putea să greșesc foarte tare. Pe de altă parte, mie mi se pare că foarte mulți cântăreți de manele, care unii sunt artiști, cântă acest gen pentru că este un gen din care reușesc să își hrănească copiii”, a mai spus cântărețul.