Vestea momentului în România. Toți cei care au în plan să își achiziționeze o nouă mașină sunt vizați. De vineri, 13 mai, începe o nouă sesiune de înscriere în programele „Rabla” şi „Rabla Plus”.

Informația a fost confirmată și de preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu. Potrivit acestuia, există și mai multe noutăți.

Mai exact, de această dată, programele Rabla și Rabla Plus pot fi accesate și de instituțiile publice, dar și de către unitățile administrative. În ceea ce privește fondurile alocate, pentru programul Rabla persoane fizice, aici s-a alocat suma de 335 de milioane de lei, iar pentru persoane juridice a fost alocată suma de 123 de milioane de lei.

Începe o nouă sesiune a programelor Rabla și Rabla Plus

De cealaltă parte, pentru programul Rabla Plus s-au alocat 262 de milioane de lei, pentru persoanele fizice și alte 190 de milioane de lei pentru persoanele juridice. La rândul lor, instituțiile publice au alocate 100 de milioane de lei.

„Pe data de 13 mai se va lansa noua sesiune ‘Rabla’. Am făcut o reaşezare a bugetelor ţinând cont de cererea şi nevoia pieţei pentru un număr cât mai mare de autovehicule electrice.

Am alocat pentru Programul ‘Rabla’ – persoane fizice suma de 335 de milioane de lei, pentru persoane juridice suma de 123 de milioane de lei şi, pentru prima dată, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale vor avea o axă de finanţare doar a lor, a cărei alocare va fi de 50 de milioane de lei.

De asemenea, pentru Programul ‘Rabla Plus’ persoane fizice am alocat 262 de milioane de lei, pentru persoanele juridice 190 de milioane de lei, iar instituţiile publice vor avea, de asemenea, 100 de milioane de lei alocate numai în această sesiune”, a declarat, recent, preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), Laurenţiu-Adrian Neculaescu.

Ce valoare au voucherele din programul Rabla Clasic

Referitor la valoarea tichetelor Rabla, acestea sunt în valoare de 6.000 de lei pentru o mașină veche casată și de 9.000 de lei pentru două mașini vechi.

În același timp, beneficiarii vor primi și mai multe eco-bonusuri suplimentare, în funcție de mașinile vechi care vor merge la casat.

„Rabla Clasic din 2022 are la bază acordarea unei tichet în valoare de 6.000 lei pentru o maşină veche casată, sau de 9.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate. Tichetul este utilizabil doar pentru achiziţia unei maşini noi cu noxe emise de maximum 160 g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziţia unui autoturism nou se pot folosi maximum două tichete Rabla.

Utilizatorul poate beneficia de următoarele eco-bonusuri suplimentare:

  • un eco-bonus de 1.500 lei – pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară;
  • un eco-bonus de 1.500 lei – pentru cumpărarea unei maşini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 119 g CO2/km în regim WLTP;
  • un eco-bonus de 1.500 lei – pentru achiziţia unei maşini noi cu sistem GPL/GNC;
  • un eco-bonus de 3.000 lei – pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In)”, adaugă acesta.

Ce valoare au voucherele din programul Rabla Plus?

Referitor la programul Rabla Plus, acesta este valabil doar pentru cei care vor opta pentru o maşină 100% electrică sau hibrid Plug-in. Conform regulilor programului, în acest caz, ei vor beenefia de un eco-tichet de 20.000 de lei sau de un ecotichet de 45.ooo de lei sau de 48.000 lei, în funcție de mașina care va merge lacasat.

„Cei care optează pentru o maşină 100% electrică sau hibrid Plug-in pot beneficia de următoarele tipuri de vouchere:

  • un eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP (cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi);
  • un eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP (cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi);
  • un eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi;
  • un eco-tichet de 48.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi”.

Totodată, acești beneficiari mai primesc și un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.