De Anul Nou, președintele Bulgariei, Rumen Radev, s-a pozat alături de cancelarul austriac, Karl Nehammer, la concertul Filarmonicii din Viena.

Acest lucru a stârnit un val de reacții, având în vedere că Austria a votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, la începutul lunii decembrie 2022.

„Bulgaria nu are niciun rol, se lasă folosită, batjocorită și umilită mult mai mult decât s-a lăsat România”, a fost reacția europarlamentarului PNL Rareș Bogdan.

Rareș Bogdan, despre Bulgaria: A fost ţinta tuturor ironiilor și bătăilor de joc

Acesta s-a arătat deranjat de faptul că Bulgaria se lasă în continuare umilită.

„Bulgaria a fost ţinta tuturor ironiilor și bătăilor de joc. (…) România a acționat extrem de politically correct și foarte cuminte.

Cred că trebuie să introducă un pumn într-o mănușă de catifea și să conștientizeze valoarea pe care o are la granița estică a NATO și a Uniunii Europene, faptul că este cea mai sigură și mai predictibilă țară pentru aliații de la Bruxelles și pentru aliații transatlantici și, de asemenea, acest lucru să-l joace în forță”, a mai spus liberalul la Antena 3.

„Întâlnirea este ușor tardivă, dacă se vedeau mai devreme, poate că era altfel”

Europarlamentarul a spus că această întâlnire „este ușor tardivă” și că trebuia să aibă loc „cu o lună înainte de JAI din 8 decembrie”.

„Cam tardiv, dacă era Iohannis, sunt convins că-l făceau praf presa din România, întâlnirea este ușor tardivă, dacă se vedeau mai devreme, poate că era altfel, pentru că în mare parte ce i s-a întâmplat României se datorează instabilității graniței de sud, dinspre Bulgaria, așa că dacă dorea să se implice mai activ, președintele Bulgariei trebuia să se vadă cu o lună înainte de JAI din 8 decembrie. Așa, este frecție la un picior de lemn.

Altfel, de apreciat prezența la un eveniment precum Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, un eveniment la care orice iubitor de cultură speră să asiste, măcar o dată în viață. Dacă aș fi eurodeputat bulgar, n-aș aplauda deloc poza făcută de președintele Bulgariei alături de cancelarul austriac.

Trebuie spus că prin votul din decembrie, cancelarul Austriei și-a bătut joc de statutul european al Românei și Bulgariei, și-a bătut joc de coeziunea europeană și consider că lupta cu Austria trebuie dusă mult mai dur decât cea cu poze alături de cancelarul austriac, la concert”, a spus tot Rareș Bogdan la Realitatea Plus.