Măsuri dure pentru angajatori! Riscă 6 ani de închisoare dacă fac așa ceva. Se aplică din 2022

Angajatorii care nu plătesc contribuțiile la sănătate, la pensii sau impozitele angajaților riscă să facă 6 ani de închisoare, arată noua măsură economică pregătită de actualul Executiv. De asemenea, măsura se aplică și pentru cei care conduc instituții publice, deoarece neplata contribuțiilor și a impozitelor reprezintă o adevărată problemă în acest sector, arată Antena 3.

Pentru ca angajatorii care nu plătesc contribuțiile să fie trași la răspundere, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va efectua mai multe controale. În cazul în care inspectorii ANAF vor descoperi angajatori sau reprezentanți ai instituției că nu plătesc aceste contribuții în termen de 60 de zile, atunci acestora li se va întocmi un dosar penal și riscă până la 6 ani de închisoare. Noua măsură a Guvernului nu este văzută cu ochi buni de către mediul de afaceri, acesta considerând-o destul de dură.

Ce măsuri economice vor mai fi implementate

Potrivit sursei anterior citate, o altă măsură pregătită de guvern este cea a ”radarului mărfurilor” – această măsură prevede ca toate TIR-urile care aduc mărfuri în țară să aibă o aplicație care să monitorizeze tot ce intră în România. De asemenea, polițiștii vor avea dreptul să oprească TIR-urile pentru a vedea dacă aplicația corespunde cu marfa respectivă.

Mai mult decât atât, concediile medicale vor fi compensate cu Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS). Mai precis, patronii care nu și-au recuperat banii pe concediile medicale încă din 2019 nu vor mai fi nevoiți să plătească Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) o perioadă până când vor ajunge la suma pe care trebuiau să o recupereze.

În ceea ce privește facilitățile fiscale pentru domeniul IT și construcții, lucrurile stau în felul următor: angajații din IT nu vor plăti impozitul pe venit, în timp ce angajații din construcții vor plăti la pensii doar 3,75%.

Referitor la TVA-ul pentru locuințe, Guvernul a pregătit o măsură care prevede ca Taxa pe Valoare Adăugată să fie de 5% pentru locuințele cu o valoare până în 140.000 de euro.