Femeile pot primi tichete cadou în valoare de până la 300 de lei. Totul este prevăzut într-o lege care a fost aprobată la finalul anului 2021 și care arată că angajatorii pot acorda tichete cadou de 8 martie.

Tot la finalul lunii decembrie 2021, plafonul acestor tichete a fost dublat, astfel că a ajuns la 300 de lei de la 150 de lei. Aceste tichete cadou sunt considerate netaxabile, arată Codul Fiscal.

Persoanele eligibile pentru primirea voucherelor cadou sunt toate femeile care lucrează.

În ce condiții se pot acorda voucherele cadou pentru femei?

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) arată că voucherele pentru femei se pot acorda în mai multe situații, astfel:

  • drept cadou cu ocazia zilei de 8 martie
  • drept cadou pentru Paște, Crăciun sau pentru alte sărbători ale altor culte religioase
  • drept cadou pentru ziua copiilor, adică 1 iunie

Legea care prevede aceste tichete cadou mai spune că banii vor intra direct pe card, biletele fizice fiind eliminate.

Nu în ultimul rând, angajatorii care decid să acorde aceste tichete cadou trebuie să nu discrimineze. Concret, dacă aleg să facă acest lucru trebuie să acorde voucherele tuturor femeilor din compania, indiferent dacă sunt sau nu mame sau dacă lucrează cu normă întreagă sau parțială. Aceeași regulă se aplica și în cazul în care femeile îndeplinesc sau nu funcții de bază în cadrul companiei.

Amintim că Ziua femeii poartă și numele de Ziua Internațională a Femeii și este sărbătorită anual pe data de 8 martie. Această zi are ca scop comemorarea realizărilor sociale și politice ale femeilor.

Tot în această zi sunt comemorate și condițiile economice ale femeilor, dar și lupta împotriva discriminării și a violenței.

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) a adoptat pentru prima dată, printr-o rezoluție, Ziua Internațională a Femeii în anul 1977.

Organizația Națiunilor Unite a început să sărbătorească Ziua Internațională a Femeii în 1975, care fusese proclamat Anul Internațional al Femeii.  În 1977, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a invitat statele membre să proclame ziua de 8 martie ca sărbătoare oficială a ONU pentru drepturile femeilor și pacea mondială.

De atunci, a fost comemorată anual de ONU și de o mare parte a lumii, fiecare an fiind axat pe o anumită temă sau problemă legată de drepturile femeilor.