Informația momentului pentru cei vaccinați cu Pfizer. Ce s-a aflat despre miocardită

Vaccinarea chiar și cu o doză de vaccin Pfizer a crescut riscul unui tip rar de inflamație a inimii, în special la bărbații tineri, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii din Israel, scrie NBCnews.

Ei susțin însă că toate cazurile diagnosticate au fost de obicei ușoare, iar majoritatea pacienților a fost trimisă acasă fără a fi nevoie de un tratament.

Numită miocardită, afecțiunea este o inflamație a mușchiului cardiac raportată la un număr foarte mic de persoane care au primit fie vaccinurile Pfizer-BioNTech, fie vaccinurile Moderna. Simptomele includ dureri în piept, palpitații și dificultăți de respirație. Majoritatea pacienților care primesc îngrijiri se recuperează însă rapid.

Publicat în New England Journal of Medicine, studiul s-a referit doar la persoanele care au primit doze de vaccin Pfizer. Cercetătorii au identificat 54 de cazuri de miocardită la mai mult de 2,5 milioane de persoane cu vârsta de 16 ani și care au primit cel puțin o doză de vaccin Pfizer. Toate au apărut la bărbați, cu vârstele cuprinse între 21 și 35 de ani.

Autorii au menționat că în Israel rata miocarditei a fost mai mare decât în ​​SUA, unde Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor încă adună datele. CDC a estimat că incidența miocarditei după orice vaccin anti Covid este de 0,48 cazuri la 100.000.

Majoritatea cazurilor, după a doua doză

În concordanță cu datele CDC, majoritatea cazurilor din Israel au avut loc la trei până la cinci zile după administrarea celei de-a doua doze. Studiul nu a inclus a treia doză a vaccinului Pfizer, pe care Israelul a început să o administreze în timpul verii. Durerea în piept a fost cel mai frecvent simptom raportat, alături de febră și dificultăți de respirație.

Un studiu realizat de Case Western Reserve University publicat online a estimat că riscul de a dezvolta miocardită în urma infectării a fost de șase ori mai mare decât în ​​cazul vaccinării la bărbații tineri.