Potrivit rapoartelor publicate pe site-ul de specialitate medRvix vaccinul produs de Moderna este în prezent cel mai eficient împotriva variantei Delta spre deosebire de cel produs de Pfizer/BioNTech.

Mai exact, în urma cercetărilor făcute, specialiștii au descoperit că eficiența serului Pfizer a scăzut considerabil în ultima lună, după ce tulpina Delta s-a răspândit la scară globală. Astfel, în luna iulie a acestui an, eficiența vaccinului Pfizer a ajuns la 42%, în scădere de la 76% la începutul anului 2021.

Pe de altă parte, studiul arată că, raportat la aceeași perioadă de timp, vaccinul Moderna a ajuns la o eficacitate de 76%, în scădere de la 86%. În ceea ce privește realizarea studiului, potrivit sursei citate, 50.000 de pacienți ai Mayo Clinic Health System, care administrează spitale din Minnesota, Iowa și Wisconsin au fost incluși.

Vaccinul Moderna, mai eficient decât Pfizer

Dr. Venky Soundararajan, coordonatorul cercetării a oferit o serie de declarații în acest sens. El a subliniat faptul că ambele seruri rămân eficiente în prevenirea spitalizărilor Covid. Totodată, el a mai subliniat că în opinia sa, o a treia doză a vaccinului Moderna va fi necesară în curând atât celor vaccinați cu Pfizer cât și cu Moderna.

Amintim faptul că în prezent, varianta Delta provoacă 93% dintre noile cazuri din SUA, care raportează zilnic peste 100.000 de infectări, prag care nu a mai fost atins din februarie.

Și în România situația se agravează pe zi ce trece. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-covid, Valeriu Gheorghiță anunța că varianta Delat este pe cale să devină dominantă la nivel național în contextul noului val de infectări.

„Este clar că suntem în momentul de faţă pe un trend ascendent din punct de vedere epidemiologic, suntem în valul patru, înregistrăm un număr din ce în ce mai mare de cazuri noi şi ca urmare a faptului că varianta Delta este pe cale să devină dominantă în România”, a spus Gheorghiţă,