Existența unui număr mare de oameni nevaccinați, în ciuda numărului mare de vaccinuri din SUA, îi frustrează pe experții în sănătate publică. De aici și apariția unor strategii menite să-i influențeze pe cei care încă mai ezită să se vaccineze, susține Kent Sepkowitz pe site-ul CNN.

În același timp, cei care sunt complet vaccinați și care se califică pentru a treia doză se întreabă cu ce vaccin ar fi mai bine să facă booster-ul.

Un articol publicat de curând de revista The Lancet ar putea să aducă mai multă lumină. În cadrul studiului, cercetătorii israelieni au demonstrat beneficiile booster-ului de la Pfizer/BioNTech.

Booster-ul a scăzut rata de spitalizare, severitatea bolii și decesele

Potrivit studiului, a treia doză este 93% eficientă în prevenirea internării în spital, serviciul de sănătate înregistrând 231 de cazuri de spitalizare pentru grupul cu două doze, față de 29 pentru cei cărora li s-a administrat doza booster.

Rezultatele sunt surprinzătoare: în comparație cu cei care nu au primit o a treia doză, booster-ul a scăzut rata de spitalizare, severitatea bolii și decesele cu până la peste 90%, indiferent de sexul persoanei și alte afecțiuni medicale.

Analiza a grupat oamenii în trei grupe de vârstă: 16 până la 39 de ani, 40 până la 69 de ani și cei de peste 69 de ani. O reducere comparabilă a ratei de infecție a fost observată în grupurile de vârstă mijlocie și la cei mai în vârstă, dar cazurile au fost mai rare la cei sub 40 de ani pentru a trage o concluzie fermă.

Deși e doar o presupunere, acest lucru ar părea să demonstreze că imunitatea în scădere este responsabilă pentru cazurile noi și chiar letale și în cazul persoanelor vaccinate. Articolul se adaugă cercetărilor din ultimul an, din Israel, care au demonstrat eficacitatea vaccinării la scară largă, riscul infectării și necesitatea unei a treia doze la vârstnici.

De ce sunt criticate studiile despre Covid

Ironia face însă că mulți dintre cei care critică studiile despre Covid-19 susțin că acestea sunt prea practice, prea rapide, prea reale. Acum patruzeci de ani, în timp ce lumea se lupta cu epidemia virusului HIV, lucrurile stăteau invers. Oamenii de știință au fost aspru criticați pentru că abordau vechile metode de studiu despre care se spunea că sunt prea lente și greoaie.

Decizia CDC ar putea salva vieți

Aceste opinii discordante zgomotoase au condus la o reproiectare radicală a modului de determinare dacă un medicament sau un vaccin funcționează. Deocamdată, în ciuda unor preocupări privind metodele, cele mai bune date despre utilitatea booster-elor se găsesc în acest nou studiu din Israel.

Având în vedere aceste ultime date, CDC ar trebui să-și revizuiască recomandarea și să susțină administrarea unei a treia doze pentru toată lumea cu vârsta de peste 40 de ani. O astfel de decizie va salva vieți.