Ministrul Vlad Voiculescu a anunţat, joi, în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii DSP-urilor, că Ministerul Sănătăţii lucrează la modificarea ordinului comun cu ministerele de Interne, Apărării şi Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Se are în vedere simplificarea autorizării şi a modului de organizare a acestor centre, a declarat ministrul Sănătăţii.

„Vrem ca, în cel mai scurt timp, să simplificăm autorizarea şi modul de organizare a centrelor de vaccinare anti-COVID-19. Noile modificări vor prevedea ca centrele de vaccinare împotriva COVID-19 să fie înfiinţate prin decizie a directorului executiv al Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti”, a precizat Vlad Voiculescu.

Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a municipiului Bucureşti vor aviza temporar funcţionarea centrelor de vaccinare pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere a conducerii unităţii privind respectarea condiţiilor prevăzute, transmite Ministerul Sănătăţii.

Pentru schimbarea destinaţiei spaţiului în care vor funcţiona centrele de vaccinare va fi necesar acordul deţinătorului/administratorului acestuia, pe baza căruia se emite hotărârea Comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Ministerul Sănătăţii a mai solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică să dispună ca în perioada următoare să fie efectuate verificări/evaluări în centrele de vaccinare astfel încât acestea să funcţioneze în parametrii legali, scrie Agerpres.

„Se vor verifica respectarea regulilor generale de funcţionare, respectarea circuitelor, dotarea spaţiilor şi kit-urile de vaccinare”, mai transmite Ministerul Sănătăţii.

Lucian Bode: 43 de centre de vaccinare anti-COVID-19 vor fi înfiinţate prin reţeaua medicală a MAI

În altă ordine de idei, marţi, 5 ianuarie, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunţa că pentru susţinerea activităţilor aferente campaniei de vaccinare, prin reţeaua medicală a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se vor înfiinţa 43 de centre de vaccinare anti-COVID-19, care vor fi utilizate în toate cele trei etape.

Lucian Bode, a participat, marţi, alături de premierul Florin Cîţu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, şi dr. Valeriu Gheorghiţă – coordonatorul Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, la o şedinţă de lucru cu prefecţii, în sistem videoconferinţă, privind măsurile dispuse în cadrul campaniei naţionale de vaccinare.

În cadrul întâlnirii, a fost prezentat stadiul realizării acţiunilor circumscrise campaniei de vaccinare la nivel naţional şi au fost dezbătute principalele repere ale perioadei următoare, pentru fiecare etapă de vaccinare în parte.

Totodată, a fost subliniată importanţa constituirii cât mai rapide a centrelor de vaccinare de la nivelul judeţelor şi instruirii corespunzătoare a personalului aferent, o importanţă deosebită fiind acordată implicării tuturor structurilor cu atribuţii în domeniu, astfel încât programul de vaccinare a populaţiei să se desfăşoare fără probleme şi conform graficelor stabilite.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea