Potrivit celor mai noi estimări ale Departamentului American de Agricultură (USDA), exporturile de carne de vită ale Indiei (inclusiv carnea de bivol) vor ajunge anul acesta la 1,52 milioane tone, ceea ce reprezintă o creştere de 25% faţă de 2011. În prezent, exporturile constituie 44% din producţia internă de carne de vită.
Locul întâi în lume ar putea fi obţinut ca urmare a faptului că India a intensificat în ultima perioadă livrările pe pieţele din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi Asia de Sud-Est, care în mod tradiţional cumpărau din Brazilia. În plus, carnea de bivol indiană are un preţ mai mic. De altfel, preţurile competitive au stimulat exporturile indiene de carne de vită, în timp ce cererea internă este limitată de preferinţa consumatorilor pentru alte tipuri de proteine, cum ar fi produsele din carne de pasăre, lactatele sau leguminoasele.
Conform estimărilor USDA, India este singura ţară din lume care aşteaptă să crească în mod semnificativ producţia de carne de vită în 2012, la 3,5 milioane tone. Australia ar urma să producă 2,2 milioane tone, în timp ce Statele Unite rămâne lider mondial cu o producţie estimată la 11,5 milioane tone.