India începe vaccinarea pe 16 ianuarie

Anunțul a fost făcut chiar de Guvern. Cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, India şi-a fixat obiectivul de a vaccina gratuit 300 de milioane de persoane în primele şase – opt luni ale acestui an.

A doua ţară cu cele mai multe infectări din lume după Statele Unite, India dezvoltă în prezent două vaccinuri anti-COVID-19. Sâmbătă ţara a raportat 18.222 de cazuri noi de coronavirus, ducând totalul contaminărilor la 10,43 milioane.

Au autorizat două vaccinuri

India a autorizat utilizarea, “pentru situaţii de urgenţă”, a două vaccinuri împotriva COVID-19, Covishield, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford şi Covaxin, produs de compania farmaceutică indiană Bharat Biotech.

După lucrătorii din sănătate şi cei din prima linie, vaccinurile vor fi oferite “celor cu vârsta de peste 50 de ani şi celor de sub 50 de ani cu comorbidităţi, în număr de aproximativ 2,7 milioane”, se indică în declaraţia guvernului.

Declaraţia nu precizează însă dacă guvernul federal a semnat acorduri de cumpărare cu Bharat Biotech şi cu Serum Institute of India, producătorul local al vaccinului AstraZeneca.

Boris Johnson a anulat vizita

Premierul Marii Britanii a amânat o vizită oficială în India, care era prevăzută iniţial pentru ianuarie şi care urma să constituie prima sa deplasare majoră în străinătate, după agravarea epidemiei de COVID-19, a anunţat Downing Street, citat de AFP.

Johnson “a discutat cu premierul (Narendra) Modi, pentru a-şi exprima regretul că nu se va putea deplasa, aşa cum era prevăzut, în India în această lună”, a explicat un purtător de cuvânt într-un comunicat.

“Date fiind izolarea (din Anglia anunţată luni seară) şi viteza cu care se propagă noua variantă a coronavirusului, premierul a considerat că este important să rămână în Marea Britanie pentru a se concentra pe răspunsul naţional la virus”, a precizat aceeaşi sursă.

Johnson “speră să se poată deplasa în India în primul semestru din 2021 (…), înainte de summitul G7”, clubul ţărilor bogate a cărui preşedinţie este asigurată de Marea Britanie în 2021, “la care premierul Modi urmează să asiste ca invitat”, conform Downing Street.

Premierul britanic urma iniţial să se deplaseze în India în această lună pentru prima vizită majoră în străinătate de la venirea la putere în iulie 2019.

Vizita, ce ar fi survenit după ieşirea Marii Britanii din uniunea vamală şi din piaţa unică europeană, urma să permită “întărirea parteneriatului” comercial şi climatic cu India.