Conform dr. Lucian Pricop, istoric și critic literar, președinte al Societății Editorilor din România, dacă ar fi trăit astăzi, Eminescu ar fi câștigat din drepturile de autor ale cărtilor sale de poezie în jur de 2.500 de lei pe lună, impozabili, adică mai puțin decât un profesor de gimnaziu de română.
 
Potrivit Antena 1, dar și datelor din Catalogul CIP și Bibliografia CIP ale Bibliotecii Naționale, în 2018 s-au publicat 29 de cărți avându-l pe Mihai Eminescu drept autor, în vreme ce cărți “de condiție interpretativă mediocră (cărți zise de critică literară, multe pentru uzul elevilor)” sunt 24 în 2018.
 
Având în vedere aceste statistici, dar și faptul că prețul de vânzare mediu pentru fiecare carte este 15 lei, iar drepturile de autor sunt 10 la sută din prețul de vânzare, Mihai Eminescu ar trăit modest. Mai exact, din calculele lui Lucian Pricop, un venit impozabil de 2.537,5 lei/lună.
 
“Viața modestă a lui Eminescu din simularea noastră nu i se datorează, ci ține de condiția noastră, de felul în care trăim și alegem să trăim posteritatea lui Eminescu. Sigur un indicator concludent pentru diferențele dintre veniturile potențiale ale lui Eminescu și cele ale poetului suedez Tomas Tranströmer (și nu pentru că i s-a decernat în 2011 Premiul Nobel pentru Literatură) poate fi media europeană anuală a consumului cultural pe cap de locuitor care se ridică la 1.400 Euro (conform Eurostat – Biroul European de Statistică), în vreme ce în România, acesta a fost în același an 2017 de 138 de euro”, a mai spus Pricop potrivit sursei citate.