Descifrarea ultimelor momente din viața lui Mihai Eminescu

Într-un nou episod al podcastului „Altceva, cu Adrian Artene”, cunoscutul psiholog și autor Alin Comșa a adus în prim-plan detalii surprinzătoare despre viața și moartea lui Mihai Eminescu, o figură emblematică a literaturii române.

Cu o experiență de peste două decenii în domeniul dezvoltării personale și comunicării, Comșa a oferit o interpretare profundă și umană asupra sfârșitului poetului, scrie cancan.ro.

În dialog cu jurnalistul Adrian Artene, profesorul a subliniat o neconcordanță esențială în legătură cu diagnosticul clasic al lui Eminescu, considerat multă vreme victima sifilisului.

Contrar acestei opinii, autopsia poetului arată că țesutul cerebral era intact și chiar supradimensionat, ceea ce contrazice evoluția obișnuită a acestei boli, caracterizată prin deteriorarea creierului.

”Creierul domniei sale era intact, ba chiar mai mare decât e la un om obișnuit și asta arată că nu a fost sifilis. În cazul acesta, creierul are tendința de a se micșora.”

Mihai Eminescu

Malpraxisul, o posibilă cauză a decesului

Mai mult, Alin Comșa a ridicat un semnal de alarmă asupra tratamentului medical aplicat în ultimele zile ale poetului.

El a calificat intervenția drept un caz de malpraxis, un medicament administrat greșit care, probabil, a contribuit decisiv la starea sa de sănătate precară.

Psihologul a reamintit că, deși în alte țări astfel de practici medicale au fost abandonate de mult, la acea vreme în România erau încă utilizate, cu efecte nocive.

”Exact, malpraxis. Dacă ne uităm la toată viața domniei sale și apoi imediat ce a urmat, practic, i se întâmplă tot felul de lucruri care sunt cumva împotrivă”

Dincolo de cauzele medicale, momentul cel mai cutremurător al poveștii rămâne singurătatea în care Eminescu și-a dat ultima suflare. Comșa a povestit despre ultimele clipe ale poetului, petrecute într-un sanatoriu modest, mutat acolo după ce fondurile pentru îngrijirea sa la un alt spital au fost epuizate. Acolo, Eminescu a fost chiar agresat fizic de un alt pacient și, în noaptea fatală, a cerut un pahar cu lapte, refuzat de gardian.

Ultimele cuvinte rostite – „Sunt năruit” – exprimă cu dureroasă sinceritate starea lui sufletească și fizică, înainte ca trupul său să fie găsit fără viață dimineața următoare. Poemul „Stelele-n Cer” a rămas în buzunarul halatului, o mărturie tăcută a geniului care a părăsit această lume.

„Este clar că a fost afectat de acel tratament cu mercur, care a fost administrat. În Europa, dar avem în continuare niște tratamente medicale pe care le aplicăm doar aici în România și în altă parte nu se mai fac. Dar cred că mai interesant și mai important decât atât, indiferent că a fost ucis sau nu, o să spun ceva care e cu adevărat dureros, este că a murit singur. Adică a fost ucis sau nu? Nu o să știm.

Eu cred că nu o să știm niciodată cu adevărat. Este clar că a fost lovit cu o cărămidă în cap de către un alt pacient, acolo unde era, la sanatoriu Caritatea, de pe strada Plantelor numărul nouă. O să vedeți de ce insist pe adresă. Știm asta. Știm că mai înainte stătuse la Spitalul Mărcuța şi că a fost mutat de la Spitalul Mărcuța, de ce? Pentru că nu mai erau bani pentru domnia sa.

(…) Și este mutat la Spitalul Caritatea, unde într-adevăr își pierde viața și mai știm ceva că în ultima noapte în care trăiește merge la cel care păzea intrarea în sanatoriu și îi cere un pahar cu lapte, pentru că, vedeți, mercurul ăla funcționa și îi măcina totul. Un pahar cu lapte pe care nu îl primește, bineînțeles, și că ultimele cuvinte pe care le spune sunt acestea: ‘Sunt năruit’. După care pleacă și moare. Este găsit fără viață de dimineața. Dar în buzunarul halatului său este găsită poezia Stelele-n Cer”, a mai spus Alin Comșa.