Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, s-a declarat bucuros după ce pachetul de ajutor în valoare de 61 de miliarde de dolari din partea SUA a fost adoptat de Congres după o lungă perioadă de tergiversări. Într-un interviu pentru The Guardian, el a avertizat însă că noile livrări militare către Ucraina nu vor schimba imediat situația pe câmpul de luptă și că aliații trebuie să-și mărească producția de armament pentru a face față Rusiei.

Reacția lui Dmitro Kuleba a fost „Aleluia!” când a fost întrebat să comenteze votul final de marți al Senatului american asupra pachetului de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 61 de miliarde de dolari.

El a afirmat că era „convins” că va exista un rezultat pozitiv, dar în același timp a subliniat că Occidentul trebuie să „realizeze că era păcii în Europa s-a încheiat” și că este necesar să-și mobilizeze industria de apărare.

Kuleba speră că noul pachet de arme va fi anunțat de Casa Albă „în câteva zile, poate chiar ore” și a precizat că este „doar o chestiune de logistică” pentru a asigura transportul proviziilor militare către linia frontului.

Dmytro Kuleba - ministrul Afacerilor Externe din Ucraina
Sursă: Facebook, Юридична практика

Unele muniții se află deja în Europa

Oficiali ai Pentagonului au indicat că unele muniții sunt deja stocate în Europa, iar artileria și apărarea aeriană sunt printre prioritățile următoare.

Kuleba a mai dezvăluit că Ucraina a identificat șapte sisteme de apărare aeriană Patriot pe care le-ar putea utiliza pentru a proteja civilii din marile orașe, în afara Kievului. Unul dintre acestea a fost obținut din Germania, alte patru sunt deja localizate și se află în stadii avansate de negocieri, iar alte două sunt luate în considerare.

Presa a relatat că Grecia și Spania iau în considerare posibilitatea de a furniza Ucrainei sistemele Patriot pe care le dețin, în timp ce Polonia și România dețin, de asemenea, astfel de baterii, conform The Guardian. Kuleba a adăugat că un al optulea sistem ar putea fi furnizat din SUA. „Cred că armata americană probabil are unul de rezervă”, a menționat el.

Kuleba a subliniat că președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat despre ajutorul militar cu Joe Biden într-o întrevedere desfășurată luni.

Negocierile pentru obținerea acestor sisteme Patriot au fost complexe, deoarece „țările care dețin aceste sisteme Patriot negociază pentru a obține compensații și asigurări”, a dezvăluit Kuleba, adăugând: „Nu am nicio îndoială că, având în vedere progresele pe care le facem, sistemele Patriot vor fi furnizate, iar Germania merită apreciere pentru că a făcut primul pas”.