Compania de stat Nuclearelectrica şi compania privată Nova Power & Gas, distribuitor şi furnizor de gaze naturale din grupul E-INFRA, controlat de trei antreprenorii clujeni, au anunţat lansarea RoPower Nuclear SA, compania de proiect care se va ocupa de dezvoltare reactoarelor modulare mici (SMR) în România pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti (Dâmboviţa).

Începe dezvoltarea de reactoare modulare mici în România. Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas se asociază în RoPower Nuclear

Compania nou-creată va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an. Ministrul Energiei Virgil Popescu şi subsecretarul american pentru dezvoltare economică, energie şi mediu, Jose W. Fernandez, au participat la lansarea acestui joint-venture stat-privat, conform unui comunicat remis recent.

”Ministrul Energiei, Virgil Popescu şi subsecretarul american pentru dezvoltare economică, energie şi mediu, Jose W. Fernandez, au  participat ieri, 27 septembrie, la lansarea unui joint-venture stat-privat. Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL se asociază în RoPower Nuclear, compania de proiect care va dezvolta reactoare modulare mici (SMR) în România, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti (Dâmboviţa). Compania de stat Nuclearelectrica şi compania privată Nova Power & Gas, distribuitor şi furnizor de gaze naturale din grupul E-INFRA, controlat de trei antreprenorii clujeni, au anunţat marţi, 27 septembrie, lansarea unei noi entităţi, RoPower Nuclear SA, compania de proiect, care se va ocupa de dezvoltare reactoarelor modulare mici (SMR) în România”, se arată în anunțul oficial.

Ceremonia de semnare a Declaraţiei Acţionarilor a avut loc în prezenţa Ministrului Energiei, Virgil Popescu şi a subsecretarului american pentru dezvoltare economică, energie şi mediu, Jose W. Fernandez.

Deţinută în părţi egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, compania nou-creată va avea sediul în Doiceşti tocmai pentru a asigura în primul rând un impact benefic asupra întregii comunităţi locale – va genera peste 200 de locuri de muncă permanente în centrala electrică, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite peste 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

Noile reactoare modulare vor fi amplaste la Doicești, în Dâmbovița

Terenul amplasamentului de la Doiceşti se află în proprietatea Nova Power & Gas. Centrala electrică construită la Doiceşti va folosi tehnologia NuScale Power Module a celor de la NuScale, singura companie care a obţinut aprobarea de proiectare pentru SMR de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aprox. 80MWe.Cu această putere, va fi depăşită capacitatea fostei centrale de la Doiceşti.

“Mulţumesc partenerilor noştri americani şi Subsecretarului pentru Dezvoltare Economică, Energie şi Mediu al Statelor Unite ale Americii, Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, Jose W. Fernandez, pentru susţinerea şi sprijinirea cooperării bilaterale pentru asemenea, reiterez faptul că Guvernul României sprijină acest proiect important, care va contribui la consolidarea securităţii energetice şi a independenţei energetice pentru ţara noastră şi pentru ţările vecine”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei.

Amplasamentul candidat de la Doiceşti a fost selectat în urma unui studiu în baza unui grant de 1,2 milioane dolari obţinut de Nuclearelectrica de la Agenţia Americană pentru Comerţ şi Dezvoltare (USTDA) pentru identificarea şi evaluarea amplasamentelor potenţiale pentru reactoarele modulare mici.

“Suntem mândri că vom dezvolta în România o centrală electrică sigură, care oferă energie curată şi rentabilă, aducând în acelaşi timp, multiple beneficii comunităţii locale. Având ca cele mai înalte obiective independenţa energetică şi securitatea energetică, România va putea fi un lider pentru dezvoltarea reactoarelor modulare mici în regiune, iar noua companie, RoPower Nuclear, un exemplu de bune practici în implementarea celor mai înalte standarde de securitate nucleară, productivitate şi performanţă, aşa cum este şi centrala CNE Cernavoda, de peste 25 ani”, a declarat directorul executiv al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă.

Lansarea companiei de proiect pentru proiectul SMR de la Doiceşti are loc la aproape un an de la semnarea, tot în prezenţa ministrului Virgil Popescu, a unui acord de colaborare între NuScale şi Nuclearelectrica pentru a accelera implementarea primului reactor modular de mici dimensiuni în Europa.

În urma alocării unui grant de 14 milioane de dolari, anunţat de preşedintele american Joe Biden în iunie 2022, compania de proiect RoPower Nuclear va începe Etapa Preliminară a studiului de Inginerie şi Proiectare Iniţială (Studiul FEED) pentru reactoare modulare mici (SMR), care constă într-o serie de activităţi şi studii de inginerie şi proiectare, analize tehnice aprofundate pe amplasament, precum şi activităţi de licenţiere şi autorizare, cu respectarea tuturor standardelor internaţionale şi naţionale. În plus, în cadrul Studiului FEED, vor fi aplicate recomandările AIEA, în urma misiunii SEED derulată în august 2022.

La solicitarea Nuclearelectrica, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (IAEA) a efectuat o misiune SEED (Site andExternalEvents Design)) pentru a evalua procesul care a fost urmat în alegerea primului amplasament pentru dezvoltarea unei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) din Doiceşti.

Remus Vulpescu, numire importantă

Remus Vulpescu, fost şef al Corpului de control al fostului premier Victor Ponta şi fost consilier onorific al fostului premierul Mihai Tudose, a fost numit administrator provizoriu al Nuclearelectrica, compania de stat care administrează centrala din Cernavodă. Acesta va ocupa postul de administrator neexecutiv provizoriu, până la data Adunării Generale a Acţionarilor, care va fi pe 19 octombrie 2022.

În trecut, Remus Vulpscu a fost director general al companiei Romaero, dar şi membru în consiliul de admnistraţie al companiei Cupru Min SA. Vulpescu a fost şi consilier onorific al fostului premierul Mihai Tudose. El a fost  şi preşedinte al consiliului de administraţie al Hidroelectrica, iar în vara lui 2012 semna pentru in­trarea în insolvenţă a companiei.

Acesta a fost şi şef al Oficiului de privatizare din Ministerul Economiei (OPSPI), în perioada în care guvernul a scos la privatizare Oltchim Râmnicu-Vâlcea, licitaţie câştigată la acea dată de Dan Diaconescu, care în final nu a făcut dovada existenţei banilor, astfel că privatizarea a eşuat. Anterior, a fost şef al Corpului de control al fostului premier Victor Ponta.

Vulpescu a mai fost totodată administrator la Rompetrol şi Transgaz, dar şi în conducerea producătorului de generatoare de aburi Vulcan Bucureşti, aflată în insolvenţă şi administrată judiciar de Euro Insol, reprezentată de avocatul Remus Borza.

”Societatea Naţională Nuclearelectrica informează acţionarii şi investitorii despre decizia Consiliului de Administraţie, ca urmare a recomandării Comitetului de Nominalizare şi Remunerare, de a numi provizoriu, începând cu data de 29.09.2022 şi până la data Adunării Generale a Acţionarilor SNN, doi administratori neexecutivi, pe posturile vacante din cadrul Consiliului de Administraţie al SNN. Conform prevederilor art. 1372 din Legea nr. 31/1990, în caz de vacanta a unuia sau mai multor posturi de administrator, dacă prin actul constitutiv nu se dispune altfel, Consiliul de Administraţie procedează la numirea unor administratori provizorii, până la întrunirea Adunarii Generale Ordinare a Acţionarilor. Astfel, Consiliul de Administratie a numit în poziţia de administratori provizorii pe Vasilica Grajdan şi pe Dumitru Remus Vulpescu”, arată un anunţ transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Remus Vulpescu este licenţiat al Universităţii Bucureşti, Facultăţile de Drept şi de Ştiinţe Politice şi Administrative. După o carieră juridică de 15 ani ca avocat de business şi practician în insolvenţă, în ultimii 10 ani s-a dedicat management-ului de redresare şi restructurare al unor companii mari de stat sau private, fiind şi absolvent de Executive MBA al Tiffin University SUA şi al Universităţii Bucureşti. A ocupat funcţii în mediul academic şi în administraţia publică. Este membru al unor asociaţii profesionale din domeniul pieţei de capital. Vulpescu are expertiza în guvernanţa corporativă, strategii de dezvoltare afaceri, piaţă şi politici energetice, elemente necesare în formularea strategiilor şi derularea proiectelor de investiţii, armonizare legislativă şi organizarea pe principii de eficienţă a activităţii

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% cu energie nucleară în totalul producţiei de energie, la nivel naţional. Nuclearelectrica a realizat în primul semestru al anului un profit net de 1,22 miliarde lei, în creştere cu 217% faţă de perioada similară a anului trecut (385,39 milioane lei). Sucursala CNE Cernavodă exploatează Unităţile 1 şi 2 ale Centralei Nucleaelectrice de la Cernavodă, iar Sucursala FCN Piteşti este fabrica de combustibil nuclear.