Capmark Financial, unul dintre cele mai importante grupuri americane de finanţare a creditelor imobiliare a intrat în faliment.

Capmark aparţinea de GMAC, divizia financiară a companiei General Motors, şi a înregistrat o pierdere de 1,6 miliarde de dolari în cel de-al doilea trimestru. Oficialii companiei au avertizat în repetate rânduri că există riscul unui faliment.

În urmă cu doar câteva zile, pe 23 octombrie, Capmark Financial anunţa că dispune de lichidităţi în valoare de 500 de milioane de dolari.

Falimentul Capmark este o veste extrem de proastă pentru cei de la Goldman Sachs care deţineau la rândul lor un pachet semnificativ de acţiuni din capitalul companiei. Astfel un procent de 75% din acţiuni erau deţinute de fondurile KKR şi Five Miles Capital Partners,  precum şi de o divizie a GS. Restul de 25% din acţiuni erau deţinute de angajaţii grupului financiar.

Răsunetul falimentului Capmark este cu atât mai mare cu cât recent a fost încheiat un acord cu Berkshire Hathaway, grupul miliardarului Warren Buffet, companie către care au fost cedate activităţi în valoare de 490 de milioane de dolari.

Capmark are o valoare contabilă netă, adică active nediminuate de eventualele pierderi, amortizări sau deprecieri, de 18,6 miliarde de dolari.

În decursul timpului, grupul a acordat credite imobiliare de mai mult de 10 miliarde de dolari.