Înalta Curte din Anglia intervine în cazul vârstnicilor care și-au pierdut viața în cămine din cauza COVID. Guvernul a încălcat legea

Înalta Curte a decis că Guvernul a încălcat legea prin faptul că nu a reușit să îi protejeze peste cei 20.000 de rezidenți ai centrelor de îngrijire pentru persoane în vârstă sau cu handicap care au murit după ce au contactat COVID-19, potrivit informațiilor transmise de Sky News.

Cazul a fost înaintat instanței de dr. Cathy Gardner și Fay Harris, ai căror tați, Michael Gibson și Donald Harris, au murit după ce au fost depistați pozitiv cu COVID-19.

Politicile cuprinse în documente au fost ilegale, deoarece nu au luat în considerare riscul pentru rezidenții vârstnici și vulnerabili

În hotărârea pronunțată miercuri, Lord Justice Bean și Mr Justice Garnham au concluzionat că politicile cuprinse în documentele publicate în martie și la începutul lunii aprilie 2020 au fost ilegale, deoarece nu au luat în considerare riscul pentru rezidenții vârstnici și vulnerabili privind transmiterea nesimptomatică a virusului.

Aceștia au declarat că, în ciuda faptului că a existat o „conștientizare tot mai mare” a riscului de transmitere asimptomatică pe tot parcursul lunii martie 2020, nu există nicio dovadă că Matt Hancock, care era secretar de stat pentru sănătate la acea vreme, a abordat problema riscului unei astfel de transmiteri pentru rezidenții căminelor de îngrijire.

Dr. Gardner, al cărui tată a murit la vârsta de 88 de ani într-un cămin de îngrijire din Bicester, Oxfordshire, în aprilie 2020, a reacționat după decizia Înaltei Curți.

„Tatăl meu, împreună cu zeci de mii de alte persoane în vârstă și vulnerabile, a murit în mod tragic în centre de îngrijire în primul val al pandemiei COVID-19”, a declarat dr. Gardner.

Un avocat care îi reprezintă pe dr. Gardner și pe Fay Harris le-a spus judecătorilor că mai mult de 20.000 de rezidenți ai centrelor de îngrijire pentru persoane în vârstă sau cu dizabilități au murit din cauza COVID-19 în Anglia și Țara Galilor între martie și iunie 2020.