Aceasta înseamnă țigarete care se sting automat când sunt lăsate nesupravegheate și care, în consecință, sunt mai puțin susceptibile să provoace un incendiu.
Această măsură de siguranță este deja practicată în unele țări ale lumii (SUA, Canada, Australia) și în UE, în Finlanda, din aprilie 2010.
Fabricanții de hârtie pentru țigări și-au schimbat producția de hârtie în sensul introducerii a două inele din hârtie mai groasă în două puncte de-a lungul țigării.
Dacă țigara este lăsată nesupravegheată, tutunul care arde ajunge la unul dintre aceste inele și ar trebui atunci să se stingă pentru că inelul restrânge alimentarea cu aer/oxigen. O țigară CRC reduce timpul de ardere, micșorând astfel șansa de a aprinde mobila, lenjeria de pat sau alte materiale.
Date din statele membre care acoperă perioada din 2003 până în 2008 arată că, în UE, din cauza țigărilor lăsate nesupravegheate se produc peste 30.000 de incendii în fiecare an, cu peste 1.000 de decese și peste 4.000 de vătămări. Experiența din Finlanda, unde numărul de victime ale incendiilor declanșate de la țigări a scăzut cu 43 %, sugerează că aproape 500 de vieți ar putea fi salvate în UE în fiecare an.