Ministerul polonez de Finanţe a anunţat astăzi că va emite miercuri, 20 mai, o emisiune masivă de obligaţiuni. Valoare va fi undeva între 1-1,8 miliarde de zloţi (225-405 milioane euro). Cum nu va fi o singură emisiune, maturizarea va fi în 2019 şi în 2029.

Polonia a anunţat că nu are nevoie de un împrumut de la FMI, având suficiente resurse financiare. Declaraţiile oficialilor de la Varşovia au fost chiar uşor acide, afirmând că ar avea bani cât să împrumute Fondul.

Apoi, Polonia a deschis o linie de creditare la FMI, interpretată din nebăgare de seamă drept o contractare de împrumut. În fapt, statul polonez avea nevoie de această linie pentru a-şi întări ratingul, mai exact a părea mai solid şi a putea să emită obligaţiuni în condiţii mai avantajoase (o dobândă mai mică).

Suma este oricum una mică, prin comparaţie cu dimensiunile economiei poloneze. Conforma datelor FMI, Polonia a avut în 2008 un PIB de 390 miliarde euro, în timp ce România a avut anul trecut (potrivit aceleiaşi surse) un PIB de 148 miliarde euro. România a contractat un împrumut sindicalizat de 19,95 miliarde euro, iar Polonia emite obligaţiuni de nici 0,5 miliarde.