Îndepărtarea britanică de la piaţa comună a determinat unii politicieni şi economişti să prezică faptul că Londra îşi va pierde statutul de centru financiar, însă există puţine semne că acest lucru se va întâmpla.

Londra a fost clasată pe primul loc, urmată de New York, Hong Kong şi Singapore în indexul centrelor financiare globale Z / Yen (GFCI), care clasifică 92 de centre financiar după criterii precum infrastructura şi accesul la personal de înaltă calitate. New York a fost cu 24 de puncte în spatele capitalei britanice, cel mai mare decalaj dintre cele două de când a început studiul în 2007.

Clasamentul New York-ului a scăzut cu 24 de puncte faţă de anul trecut, cea mai mare scădere în rândul concurenţilor de top, o scădere pe care autorii sondajului au spus-o „probabil din cauza temerilor legate de comerţul din SUA”.

După ce a devenit preşedinte al SUA, în ianuarie, Donald Trump urmăreşte o politică economică mai izolaţionistă.

Cel mai puternic grup de lobby financiar din Marea Britanie, TheCityUk, doreşte claritate cu privire la aranjamentele sale tranzitorii de ieşire din UE, care se vor aplica dincolo de aprilie 2019, când Marea Britanie va ieşi oficial.

“ Dacă acestea nu vor fi confirmate cât mai curând posibil, până cel târziu la sfârşitul acestui an, multe companii vor începe să activeze planurile de urgenţă”, a declarat Miles Celic, Ofiţer al TheCityUK.

Ultimele două luni au înregistrat și o creștere a numărului de bănci care declară că intenționează să creeze noi filiale ale UE după Brexit, majoritatea băncilor americane, britanice și japoneze, declarând că vor înființa unități în Frankfurt sau Dublin. Frankfurt a urcat pe locul 11 ​​în tabel de la 23, iar Dublin sa mutat pe locul 30 de la 33.