Conform informatiilor furnizate de Organizatia Mondiala a Turismului (OMT), numai 689 milioane de turisti s-au plimbat prin lume in 2001, fata de 697 milioane in 2000. Expertii din domeniu afirma ca anul 2000 a fost unul de exceptie pentru turism, mai ales datorita manifestarilor dedicate celebrarii noului mileniu. Acest fapt a condus la o crestere cu 7% fata de 1999, ofertele speciale determinandu-i pe multi sa-si devanseze vacantele. Insa Francesco Frangialli, secretarul general al OMT, precizeaza ca in primele opt luni din 2001 turismul international inregistra deja o tendinta descrescatoare, vizibila mai ales in cazul unor tari numite „generatoare de turisti”, ca Germania, Japonia si SUA.
Astfel, in intervalul ianuarie-august 2001, numarul turistilor internationali crescuse cu doar 3% fata de anul precedent, fata de o rata medie de crestere de 4,3% inregistrata in ultimii zece ani. Ultimele patru luni au fost dezastruoase, inregistrandu-se o scadere globala de 11%. Pe regiuni, situatia a fost urmatoarea: Africa a pierdut 3,5% din turisti, cele doua Americi – 24%, Asia de Est si zona Pacificului – 10%, Europa – 6%, Orientul Mijlociu – 30%, iar Asia de Sud – 24%.
„Desi septembrie, octombrie si noiembrie au fost groaznice, avem informatii ca in luna decembrie lucrurile au stat mai bine, intrucat multe persoane au inlocuit calatoriile in strainatate cu vacantele in propria tara”, explica Francesco Frangialli. Deoarece majoritatea turistilor au preferat sa calatoreasca cu masina sau cu trenul in locul avionului, destinatiile aflate la mari distante au fost excluse din start. In Franta, de exemplu, numarul pasagerilor pe cursele aeriene interne a scazut cu 15% in noiembrie, dar cel al calatorilor cu trenul a crescut cu 9%. De aceste schimbari au beneficiat turismul rural, statiunile de schi, taberele si campingurile.

Marea Britanie a fost grav afectata

Alte evenimente care au avut un impact negativ asupra turismului au fost: izbucnirea „bolii vacii nebune” in Marea Britanie, Irlanda si Olanda, fapt care a avut drept consecinta o scadere de 5-6% a turismului in primele opt luni din 2001; intarirea dolarului american in comparatie cu alte valute, care a dus la scaderea cu 2,5% a turistilor straini in SUA; conflictul israelo-palestinian, care a influentat negativ turismul in Orientul Mijlociu; criza economica din Argentina, care s-a reflectat in scaderea numarului de turisti in toata America de Sud.
In Europa, numarul turistilor a scazut cu 0,7%. Scaderea masiva din Marea Britanie (6,6% in 11 luni din an) a fost compensata de cresterile tarilor din sudul Europei si zona Marii Mediterane. Anumite tari au beneficiat de apropierea de principalele tari generatoare de turisti; astfel, turismul in Turcia a crescut cu 12%, in Croatia cu 12%, in Bulgaria cu 14%, in Slovenia cu 11%, in Slovacia cu 13%, in Estonia cu 9%, iar in Spania cu 3,4%. Aceasta din urma a reusit sa urce pe locul doi in topul celor mai vizitate destinatii, in ciuda unei schimbari de metodologie statistica, fapt care a cauzat in 2000 caderea ei pe locul trei, dupa SUA.
In ceea ce priveste cele doua Americi, numarul turistilor s-a diminuat cu 7%, reflectand o tendinta descendenta care putea fi perceputa inca dinainte de 11 septembrie 2001. Cauza? Problemele economice din Brazilia, Argentina si Japonia, precum si scaderea consumului in SUA. Dupa atentate, tarile dependente de turistii americani au suferit puternic: Argentina a pierdut 9% din turisti, Brazilia 8%, Mexic si Republica Dominicana cate 5%, iar Uruguay, Jamaica si Bahamas cate 4%.
Singurele zone in care turismul a inregistrat o tendinta ascendenta anul trecut sunt Africa (3%) si Asia de Est – Pacific (4%). Mai exact, in Tunisia si Maroc numarul turistilor a crescut cu 10%, respectiv 8% in perioada ianuarie – august 2001. In cea de-a doua zona, cele mai vizitate tari au fost Malaezia, care a beneficiat de o crestere de 23%, China (6%), Hong Kong (5%) si Thailanda (4%).
Pentru 2002, OMT prevede ca industria turistica isi va relua ritmul normal de crestere in a doua jumatate a anului, gratie turismului de afaceri. Sezonul de vara 2002 va depinde mai degraba de starea generala a economiei mondiale, fiind prea putin influentat de evenimentele din SUA. Analizele realizate de OMT arata ca exista trei tipuri de destinatii care vor avea de suferit ca urmare a atentatelor: tarile care aveau ca sursa principala de turisti SUA; destinatiile aflate la mari distante fata de tarile generatoare de turisti; tarile musulmane.