Evenimente Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Actualitate

Impozitul forfetar, pus din nou arbitrar

Autor: | | 11 Comentarii | 86 Vizualizari

Un restaurant din Floreasca va plăti un impozit forfetar de trei ori mai mare decât acum, după grila propusă de Finanţe, care ţine „secretă“ reţeta aflată la baza noilor calcule. Potrivit grilei impozitului minim valabile în prezent, un restaurant cu cifra de afaceri de 100.000 de euro plăteşte anual 1.585 euro. Conform noii grile propuse de Ministerul Finanţelor, dacă restaurantul se află în zona Floreasca şi are o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, la aceleaş

Un restaurant din Floreasca va plăti un impozit forfetar de trei ori mai mare decât acum, după grila propusă de Finanţe, care ţine „secretă“ reţeta aflată la baza noilor calcule.

Potrivit grilei impozitului minim valabile în prezent, un restaurant cu cifra de afaceri de 100.000 de euro plăteşte anual 1.585 euro. Conform noii grile propuse de Ministerul Finanţelor, dacă restaurantul se află în zona Floreasca şi are o suprafaţă de 100 de metri pătraţi, la aceleaşi venituri, va plăti 5.243 euro. În schimb, dacă este situat în Drumul Taberei, va plăti cu 15% mai puţin, respectiv 4.585 euro.

Cum s-a ajuns la aceste calcule este un mister chiar şi pentru specialiştii din domeniul fiscalităţii. Aşa cum era de aşteptat, Ministerul Finanţelor a lansat un proiect fără să şi-l asume oficial şi, implicit, fără să dea explicaţii şi justificări privind noua modalitate de calcul.

Deocamdată, au fost emise criterii de impozitare doar pentru două sectoare economice: res­taurante, baruri şi cafenele, respectiv hoteluri şi facilităţi de cazare. Pentru primul domeniu de activitate, impozitul se stabileşte în funcţie de variabilele: rangul localităţii şi suprafaţa utilă, iar pentru cel de-al doilea, în funcţie de numărul de stele sau margarete şi de numărul de camere autorizate.

Pentru celelalte 26 de coduri CAEN selectate pentru impozitul forfetar, aşa cum apar în proiectul Finanţelor, nu s-a stabilit niciun fel de criterii de calcul. Nici măcar cifra de afaceri până la care se percepe impozitul nu este clară, fiind prevăzute două praguri: 35 mii euro şi 100 mii euro.

Criterii ambigue

„Poziţionarea geografică are, în principiu, relevanţă în volumul vânzărilor, în cadrul aceleiaşi categorii de servicii. Nu putem compara veniturile unei cafenele de pe Calea Dorobanţilor, din Bucureşti cu veniturile unei cafenele dintr-un oraş cu mai puţin de 10.000 de locuitori. Cu siguranţă, însă, nu este singurul criteriu, şi sistemul va crea unele inechităţi“, spune Petre Dinu, partener Cunescu, Balaciu şi Asociaţii, casă de avocatură membră Nexia.

„Dacă putem discuta de un avantaj al acestui sistem de impozitare, acesta este strict legat de cifra de afaceri, deoarece două restaurante din zona Drumul Taberei, catalogată ca zona C, cu cifre de afaceri diferite vor plăti acelaşi impozit dacă suprafaţa ocupată este identică“, explică Gheorghe Enache, TaxHouse.

Totodată, acesta remarcă alte deficienţe ale grilei lansate pe piaţă de Ministerul Finanţelor. „Observăm că variabila referitoare la suprafaţa utilă are valoarea maximă de 240 mp, ceea ce înseamnă că impozitul este inaplicabil pentru un restaurant cu o suprafaţă mai mare de atât“, spune Enache. În cazul restaurantelor şi al hotelurilor, se pare că formularea grilei de calcul a plecat de la principiul pe care l-a enunţat anterior ministrul Sebastian Vlădescu, cel al vadului comercial.

Pentru celelalte activităţi din listă, cum ar fi curăţătorii, spălătorii auto, frizerii, pompe funebre, nu se poate anticipa încă valoarea impozitului, însă se poate trage concluzia evidentă că Finanţele vânează în special afacerile mici, pe motiv că acestea au, în general, tendinţa de a se sustrage de la plată.

„Din păcate, necesitatea introducerii unui astfel de impozit relevă mai multe neajunsuri. În primul rând, aprecierea Ministerului Finanţelor, că există un grad de indisciplină fiscală ridicat, şi acest fapt are drept cauză felul în care este gestionată relaţia stat-contribuabil. În al doilea rând, arată că, sub aspect logistic, afacerile vizate nu pot fi controlate, şi de aceea se impune taxarea indiferent de modul în care se desfăşoară activitatea“, afirmă Petre Dinu.

Pagina 1 din 2
Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.