S-a stârnit un conflict în cadrul coaliției privind pensiile românilor. Proiectul propus de PNL, care vizează introducerea unui nou impozit, va fi supus dezbaterii și votului în cadrul comisiei de buget din Senat, astăzi.

E vorba de un proiect care propune introducerea contribuției la asigurările sociale de sănătate (CASS) pentru pensiile care depășesc suma de 4000 de lei. Mai precis, suma care depășește acest prag va fi impozitată în mod similar salariilor, cu o cotă de 10%.

PSD, împotriva proiectului PNL

Partenerii de guvernare ai Partidului Național Liberal, social-democrații, au deja exprimat opoziția față de această măsură. Ei au anunțat că nu vor susține proiectul propus de liberali.

Social-democrații au declarat că se opun introducerii unei noi taxe asupra pensiilor românilor. Ei îi acuză pe liberali de contradicții.

Asta pentru că solicită atât creșterea pragului până la care pensiile sub 3000 de lei să nu fie impozitate, cât și introducerea unui impozit pentru pensiile care depășesc 4000 de lei.

bani, tichete, lei
Ce se întâmplă cu banii de pensie? / SURSA FOTO: Dreamstime

Câți bani se pierd la o pensie de 5000 de lei

Ce se întâmplă în ipoteza în care o astfel de măsură ar fi adoptată? În cazul unei pensii de 5000 de lei, deja impozitată cu 10%, plus taxa propusă de PNL, venitul net al românilor ar ajunge la aproximativ 4600 de lei.

Proiectul trebuia să fie votat acum două săptămâni, dar a fost amânat până astăzi.

Inițiativa legislativă a fost semnată de un grup de deputați și senatori din Partidul Național Liberal, printre care se numără Florin Cîțu, Dan Vîlceanu și Virgil Guran. Aceștia susțin introducerea unui impozit de 10% pentru pensionarii cu venituri ce depășesc suma de 4000 de lei.

Marius Budăi respinge categoric impozitarea

O măsură similară a fost aplicată în trecut. La acea vreme, însă, a fost declarată neconstituțională. Ea a fost adoptată prin ordonanță de urgență, nu prin lege. Acesta reprezintă motivul pentru care liberalii doresc ca, de această dată, pensiile care depășesc 4000 de lei să fie supuse unei taxe suplimentare, printr-o lege corespunzătoare.

Fostul ministru al Muncii, Marius Budai, a declarat că PSD va respinge categoric o astfel de măsură.

„Aceasta se referă la cei care în 2021 nu au contribuit cu nicio sumă suplimentară la pensii. Dan Vâlceanu, Florin Cîțu…”, a subliniat Marius Budăi.

Mesaj liniștitor pentru români

El a ținut să le adreseze un mesaj liniștitor românilor. Acesta a menționat că această lege nu va fi adoptată și că PSD va vota împotrivă.

În eventualitatea în care totuși o astfel de măsură ar fi implementată, s-a aflat ce se va petrece cu o pensie de 5000 de lei, deja impozitată cu 10%.

La acesta se adaugă și taxa propusă de PNL. Astfel, dintr-un total brut de 5000 de lei, românii ar primi aproximativ 4600 de lei ca pensie netă.

„Aceasta reprezintă aceeași logică aplicată în 2010, când nu au putut reduce pensiile, deoarece legea era considerată neconstituțională, astfel că au introdus exact această măsură.

Și este aceeași logică din 2021, când PNL, prin Cîțu și Vîlceanu, nu au alocat niciun leu suplimentar pentru pensii”, a mai precizat Marius Budăi la Antena 3 CNN.