‘Pentru un an, în funcţie de volumele distribuite, impactul noii taxe este de 7 – 8 milioane euro. Sper ca după doi ani să nu mai avem această taxă. Cu cât încetează mai repede, cu atât mai bine. Introducerea ei este un semnal negativ, iar mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate’, a afirmat Eric Stab.

Acesta a precizat că investiţiile GDF Suez Energy România se ridică la 120 milioane euro în 2013, însă nivelul acestora ar putea scădea pe termen lung, în condiţiile introducerii taxelor suplimentare.

‘Cu cât vom avea mai multe taxe, cu atât vom fi nevoiţi să scădem nivelul investiţiilor. Pentru acest an avem bugetaţi pentru investiţiile în toate proiectele derulate la nivel naţional 120 milioane euro. Atât am investit şi în 2012. Am finalizat un parc eolian în Brăila şi îl construim în prezent pe al doilea. Primul are o capacitate de 48 MW, iar cel de-al doilea 50 MW’, a spus preşedintele companiei.

Eric Stab a menţionat că introducerea noilor taxe din domeniul energetic a avut loc fără consultarea companiilor.

‘Taxa a fost o veste proastă pentru industrie, a fost o decizie luată fără consultare reală, fără a fi fost anunţat ceva înainte. Înseamnă cost adiţional, în raport cu veniturile. Trebuie să vedem cum ne va afecta investiţiile următoare. Am fost informaţi de noua taxă cu 24 de ore înainte să se discute la nivelul ministerului’, a afirmat acesta.

Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat că reprezentanţii companiilor din energie au participat la negocieri şi au ştiut ‘din prima clipă’ de taxele ce urmau să fie introduse.

‘Toţi au ştiut. Companiile au şi participat la negocieri. Unii erau în favoarea unei creşteri de 90% pentru consumator şi 10% pentru ei, dar după au nuanţat. Au ştiut din prima clipă iar unii dintre ei au spus că este bine să existe şi un fond social’, a afirmat Iulian Iancu.

Guvernul a aprobat, în 22 ianuarie 2013, Ordonanţa privind impunerea unor măsuri de impozitare suplimentară pe activităţile cu caracter de monopol natural permise de stat prin contractele de privatizare sau prin concesionarea unor active deţinute de stat sau a unor servicii publice.

Potrivit actului normativ, taxa pe monopolul natural va fi aplicată operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan de la 1 februarie 2013 şi va aduce suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei în 2013 şi 295,7 milioane lei în 2014.

Valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de distribuţie energie electrică sau gaze naturale. Taxa suplimentară va fi inclusă în tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice şi al gazelor naturale. Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplică până la data de 31 decembrie 2014.

Taxa nu va fi plătită de operatorii de distribuţie de energie electrică sau gaze naturale care au un număr de clienţi mai mic de 100.000.

SURSA: Agerpres