Delgaz Grid anunță lansarea a trei proiecte pilot pentru gaze verzi și decarbonizare, premieră pe piața energetică din România

Delgaz Grid, companie membră a grupului E.ON România, marchează un pas important în tranziția energetică, prin lansarea a trei proiecte pilot dedicate dezvoltării sectorului de gaze verzi și implementării soluțiilor de decarbonizare. Proiectele – BioMethaneMix, BlendUp30 și HyGrid100 – vizează testarea și validarea utilizării biometanului și hidrogenului în rețelele de gaze naturale, cu scopul de a accelera adaptarea infrastructurii la cerințele viitorului energetic.

Compania Delgaz Grid a confirmat că, în perioada următoare, va demara „în premieră, trei proiecte pilot prin care îşi propune să contribuie la dezvoltarea sectorului de gaze verzi şi a soluţiilor de decarbonizare”.

BioMethaneMix, pionierat în injecția de biometan în rețelele de gaze

Primul proiect pilot, BioMethaneMix, urmărește obținerea biometanului prin condiționarea biogazului generat în stații de epurare a apelor uzate sau pe platforme industriale, precum și injectarea acestuia într-o secțiune a sistemului de alimentare cu gaze naturale. Timp de cel puțin șase luni, va fi testat amestecul biometan-gaze naturale, după modelul unor proiecte europene, pentru a monitoriza volumul, calitatea și facturarea, folosind tehnologii avansate. Proiectul va începe anul viitor și este programat să se finalizeze în 2027.

Biometanul este văzut drept o sursă strategică de energie verde, având un impact neutru asupra schimbărilor climatice și caracteristici similare cu gazele naturale. Acesta este obținut prin procesarea biogazului, rezultat din fermentarea anaerobă a deșeurilor vegetale, culturilor energetice sau nămolurilor din stațiile de epurare.

BlendUp30: Testarea hidrogenului în rețelele de gaze naturale existente

Al doilea proiect, BlendUp30, va valida pe termen lung rezultatele obținute anterior în proiectul 20HyGrid, testând compatibilitatea rețelei și a aparatelor de utilizare cu amestecuri de gaze naturale și hidrogen, în diferite concentrații.

„Proiectele noastre pilot sunt esenţiale pentru viitorul industriei de gaze din România. Ceea ce facem este să testăm compatibilitatea şi funcţionarea corespunzătoare a elementelor sistemului de distribuţie a gazelor naturale – reţea şi instalaţii de utilizare – cu amestecuri de gaze naturale şi diferite concentraţii de hidrogen, în scopul pregătirii reţelelor pentru a susţine tranziţia energetică”, a explicat Cristian Secoşan, director general Delgaz Grid.

Testele BlendUp30 vor fi derulate pe trei tronsoane de rețea din localități diferite, pe o perioadă de minimum șase luni, între 2026 și 2028, și vor viza atât comportamentul tehnic al rețelei, cât și interacțiunea clienților cu noile amestecuri de gaze.

„Derularea de proiecte pilot, pregătirea şi promovarea, din timp, a noilor soluţii tehnice pentru tranziţia spre energie verde va contribui la o mai bună înţelegere a nevoii de reducere a utilizării combustibililor fosili, la creşterea încrederii în soluţiile verzi şi la dezvoltarea sectorului energiei verzi, pentru a limita schimbările drastice ale climei”, susține Anca Evoiu, director general adjunct Delgaz Grid.

Sursă: Dreamstime

HyGrid100: Viitorul hidrogenului pur în rețelele de distribuție

Cel de-al treilea proiect, HyGrid100, va testa utilizarea hidrogenului pur, în proporție de 100%, pe un tronson din rețeaua de gaze naturale, folosind aparate noi compatibile. Testele vor debuta într-un mediu controlat la poligonul Delgaz Grid din Mediaș, iar ulterior, după validarea siguranței, se vor extinde pe un tronson operațional cu consumatori casnici. Proiectul este estimat să se încheie în 2028.

Delgaz Grid are deja experiență în astfel de inițiative, proiectul 20HyGrid (2022-2023) demonstrând că „este posibilă şi sigură utilizarea unui amestec de 20vol.% hidrogen şi gaze naturale în reţelele de distribuţie şi instalaţiile/aparatele de utilizare a gazelor naturale existente în România”.

Prin proiectul 30HyGrid, compania va extinde testarea aparatelor casnice și a consumatorilor non-casnici cu amestecuri de hidrogen de până la 30%, fără a modifica aparatura existentă.

„Dezvoltarea acestor tipuri de proiecte va contribui la creşterea experienţei şi expertizei în acest domeniu, în scopul dezvoltării legislaţiei în domeniu şi a promovării energiei verzi şi cu amprentă redusă de carbon. (…) Energia verde va deveni tot mai accesibilă, iar clienţii vor beneficia de servicii de calitate, la un preţ rezonabil, comparativ cu cel al combustibilului fosil, dar cu o amprentă de carbon redusă semnificativ”, a subliniat Cristian Călin, director programe gaze verzi şi soluţii de decarbonizare în cadrul Delgaz Grid.

Infrastructură vastă și investiții masive pentru tranziția energetică

Delgaz Grid operează una dintre cele mai extinse rețele de gaze naturale și electricitate din România, deservind 3,6 milioane de clienți din 20 de județe din Nordul și Vestul țării, respectiv șase județe din Moldova. Din 2005, compania a investit peste 2,4 miliarde de euro în modernizarea infrastructurii, cu o contribuție la bugetul de stat de 3,8 miliarde de euro sub formă de taxe și impozite.

Prin aceste proiecte, Delgaz Grid își consolidează poziția de lider în tranziția către o energie curată, anunțând o direcție strategică în care gazele verzi și hidrogenul devin parte integrantă a infrastructurii de distribuție din România.