Grupul imobiliar austriac Immofinanz, acţionarul majoritar al dezvoltatorului Immoeast, a anunţat joi că va prelua integral subsidiara printr-un schimb de acţiuni şi o majorare de capital de 589 milioane euro.

Operaţiunea va genera reduceri de costuri, va simplifica viitoare infuzii de capital la Immoeast şi se va aplica retroactiv din 30 aprilie, dacă va obţine aprobarea acţionarilor ambelor companii în luna ianuarie. Investitorii vor primi trei acţiuni Immofinanz pentru fiecare două titluri Immoeast deţinute.

Grupul va lansa apoi majorarea de capital şi va emite până la 567,4 milioane de acţiuni Immofinanz noi către acţionarii minoritari ai Immoeast. Immofinanz va organiza Adunarea Extraordinară a Acţionarilor pe 20 ianuarie, iar Immoeast a doua zi.

Acţiunile Immofinanz au crescut cu 2,3% până la ora 13:14 pe bursa de la Viena, la 2,66 euro pe unitate, în timp ce titlurile Immoeast s-au depreciat cu 4,4%, la 4,11 euro.

Immofinanz şi Immoeast – dezvoltator imobiliar orientat către pieţele est-europene – au obţinut miliarde de euro prin emisiuni de drepturi de preempţiune în perioada 2004-2008, anii de „boom” pentru companiile imobiliare din Austria.

S-au rezolvat problemele cu conducerea

Cele două companii au întâmpinat însă dificultăţi majore odată cu spargerea balonului speculativ imobiliar în Europa de Est, cu pierderi semnificative şi ieşirea la suprafaţă a unor probleme profunde la conducere.

Noile echipe de conducere ale Immofinanz şi Immoeast au soluţionat în acest an situaţia şi au readus grupul pe profit.

Immofinanz a anunţat joi un profit înainte de taxe de 207 milioane euro în perioada mai-octombrie, primul semestru al anului fiscal 2009-2010, evitând o nouă depreciere abruptă a activelor. În perioada similară a anului trecut, grupul a avut pierderi de 2,6 miliarde euro.

Immoeast a avut un profit înainte de taxe de 221,2 milioane euro în aceeaşi perioadă, faţă de o pierdere de 1,86 miliarde euro în intervalul corespunzător al anului trecut.

Valoare activelor Immoeast era de 6,95 miliarde euro la finele lunii octombrie, faţă de 3,75 miliarde euro la aceeaşi dată din 2008. Immoeast deţine peste 100 de proprietăţi pe piaţa românească, pe toate sectoarele imobiliare.

SURSA: Mediafax