Preşedintele american, Donald Trump, a dat asigurări lcă s-a făcut totul pentru „a opri asaltul” miilor de migranţi hondurieni în drum spre Statele Unite din sudul Mexicului. „S-a făcut totul pentru a opri asaltul migranţilor ilegali la frontiera noastră de sud”, a scris pe Twitter liderul de la Casa Albă. „Oamenii trebuie mai întâi să depună o cerere de azil în Mexic şi, dacă nu fac asta, Statele Unite îi vor respinge”, a continuat el. 
 
„Caravanele sunt o ruşine pentru Partidul Democrat. Schimbaţi acum legile privind migraţia!”, a adăugat Donald Trump într-un alt mesaj pe Twitter, după ce deja îi acuzase cu o zi înainte pe democraţi, minoritari în Congresul de la Washington, că încurajează imigraţia în masă spre SUA. 
 
„Trebuie să cer Mexicului, în termenii cei mai fermi, să oprească acest asalt, iar, dacă nu este capabil, voi face apel la armata americană şi voi închide frontiera de sud”, a avertizat încă de joi preşedintele Statelor Unite. 
 
Circa 3.000 de hondurieni şi-au reluat duminică marşul spre Statele Unite plecând din oraşul Ciudad Hidalgo, în sudul Mexicului, în timp ce alţi o mie aşteaptă pe un pod la graniţă să poată intra legal în ţară. 
 
Autorităţile mexicane au reuşit iniţial să blocheze această „caravană”, pe care o estimează la peste 4.000 de persoane, dar numeroşi migranţi au pătruns ilegal în ţară trecând râul Suchiate care separă Mexicul de Guatemala.
 
Mii de bărbaţi, femei şi copii au avansat 40 de kilometri pe teritoriul Mexicului pornind de la Ciudad Hidalgo, la graniţa cu Guatemala, şi ajungând în oraşul Tapachula, ambele în statul Chiapas. Majoritatea migranţilor au intrat în Mexic ilegal, trecând râul Suchiate dinspre Guatemala şi ignorând apelurile autorităţilor mexicane de a cere azil în Mexic. „Statul mexican vă îndeamnă să vă reglementaţi statutul de migranţi în ţară. În caz contrar, trebuie aplicată legea”, a spus responsabilului regional pentru migraţie, Francisco Echevarria.
 
 
Organizatorii susţin că 7.500 de persoane participă la această caravană, însă nu există date oficiale. Ei mai au de mers alţi 3.800 de kilometri pentru a ajunge la graniţa cu SUA. Donald Trump a ameninţat că va mobiliza armata pentru a bloca graniţa Statelor Unite. El a insistat că migranţii trebuie să ceară mai întâi azil în Mexic, adăugând că, „dacă nu fac asta, SUA îi va întoarce înapoi”. 
 
Trump a ameninţat de asemenea să taie ajutoarele pentru Honduras, Guatemala şi El Salvador dacă ele nu îi vor împiedica pe migranţi să le treacă frontierele în drumul spre SUA.