Imaginea provocă ample controverse și reacții negative din partea utilizatorilor online. Fotografia a fost capturată dintr-o înregistrare video în care se poate observa că jandarmul a călcat accidental pe steag, în mijlocul unei îmbrânceli petrecute la fața locului.
Oficialii și știrile false
Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei au dezmințit, duminică seara, o știre falsă referitoare la presupusa fotografie trucată, care induce ideea că jandarmul ar fi pășit deliberat peste drapelul României.
Jandarmeria București accentuează faptul că agentul nu a încălcat cu bună știință simbolul național. Ci l-a ridicat ulterior unei busculade generate de unii protestatari, calificând, totodată, imaginea trucată drept o nouă tentativă de dezinformare.
„Semnalăm existenţa unor informaţii prin care se încearcă manipularea publicului şi înocularea unor sentimente împotriva jandarmilor. Astfel, este prezentată o fotografie, extrasă dintr-un clip video, special pentru a lăsa impresia că un jandarm calcă intenţionat drapelul naţional al României. În acest scop sunt create şi mesaje text si audio care să susţină acest narativ”, a transmis, duminică seară, Jandarmeria Capitalei, care a publicat înregistrarea video din care a fost extrasă imaginea.

Un protest controversat
În Piața Victoriei, duminică, 20 iulie, s-au adunat câteva sute de persoane pentru a protesta împotriva Executivului și au scandat mesaje de susținere pentru fostul candidat exclus de la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu. În timpul manifestației au avut loc mai multe ciocniri cu forțele de ordine. Patru jandarmi au fost agresați fizic, conform informațiilor furnizate de Jandarmeria Capitalei.
Protestul din aceeași zi a reunit câteva sute de persoane, care au fost pro-Călin Georgescu. Au avut loc mai multe îmbrânceli cu jandarmii, iar unii protestatari au fost identificați în posesia unor obiecte periculoase, precum cuțite. Unul dintre protestatari, cetățean polonez de 36 de ani, a fost surprins având asupra sa un briceag și încercând să modifice gardurile metalice ale Jandarmeriei.
În timpul manifestației, jandarmii au folosit spray lacrimogen pentru a împiedica forțarea cordonului și ocuparea carosabilului, după ce protestatarii au încercat să pătrundă în zona Guvernului. Nu sunt raportați răniți grav ca urmare a gazării. Alte proteste anterioare, precum cele din februarie sau martie 2025, au fost însoțite de utilizarea formelor de forță de către jandarmi, măsuri de detenție sau sancționare, precum și intervenții privind obiecte contondente aruncate către forțele de ordine.