O nouă lovitură pentru Rusia. La aproape jumătate de an de la declanșarea războiului din Ucraina, IKEA a decis să se retragă de pe piața din Rusia. Conform unui document corporativ, preluat de Reuters, gigantul suedez de mobilă a decis să își lichideze unitatea din Rusia.

Este vorba despre societatea cu răspundere limitată IKEA Dom, arată sursa citată care mai precizează că prin această mișcare, IKEA își reduce şi mai mult operaţiunile după o prezenţă de peste un deceniu în ţară.

Zeci de mărci de consum celebre și-au suspendat operațiunile din Rusia

Menționăm faptul că nu doar IKEA a luat astfel de decizii. În ultima jumătate de an, mai multe mărci de consum celebre și-au suspendat operațiunile din Rusia, ca răspuns la agresiunea militară declanșată în Ucraina la data de 24 februarie. Printre marile companii care au anunțat public că își doresc să iasă definitiv din piața din Rusia se numără  H&M, IKEA, dar şi Nike, mai arată Reuters.

Încă din luna martie, IKEA a decis să își închidă magazinele din Rusia. Cel mai mare brand de mobilă din lume spunea atunci că va vindea fabricile sale și totodată, că va închide birouri, reducându-și și forța de muncă de 15.000 de oameni din Rusia.

IKEA se retrage de pe piața din Rusia

Pe de altă parte, grupul Ingka, proprietar de magazine IKEA  care este şi unul dintre cei mai importanţi proprietari de centre comerciale din lume a decis totuși să își mențină deschise mall-urile sale ”Mega” din Rusia.

Ulterior însă, în cursul zilei de luni, 15 august, gigantul IKEA şi-a încheiat ultimele vânzări online, care fuseseră redeschise în iulie. Menționăm faptul că, potrivit datelor înregistrate marţi în baza de date Spark a agenţiei de presă Interfax, a companiilor ruseşti, Ingka Holding Europe B.V. a decis să lichideze IKEA Dom, la care este unicul proprietar.

Amintim faptul că IKEA Dom a fost înfiinţată în iulie 2006, iar în luna iunie a acestui an, la patru luni distanță de la declanșarea războiului din Ucraina, grupul Ingka a declarat că este deschis să se întoarcă în Rusia într-o zi, dar că în prezent nu există condiţii.

Reuters a contactat Ingka Group pentru a oferii detalii în acest sens, însă până acum nu a primit niciun răspuns.