Proiectul de lege a fost votat de Senat şi prevede „exonerarea de la plată pentru sumele reprezentând venituri de natură salarială pe care personalul bugetar trebuie să le restituie ca urmare a deciziilor de impunere emise de angajatori drept consecinţă a constatării de către Curtea de Conturi sau alte instituţii de control a unor prejudicii”.

Prevederile au ajuns în proiectul de lege după ce președintele a cerut reexaminarea unei legi care ierta de datorii personalul din unităţile de învăţământ din câteva localităţi ale judeţului Hunedoara, respectiv Vulcan, Petroşani şi Lupeni. După ce, în cererea de reeaxminare, preşedintele a arătat că legea conferă caracter de individualitate, fiind neconstituţională, senatorii au extins exonerarea asupra tuturor categoriilor de bugetari, fără vreo evaluare a impactului. Astfel, în acest moment, nu există nicio estimare privind numărul celor scutiți sau suma care nu va mai fi plătită la buget.

De asemenea, în punctul de vedere al guvernului la prima variantă a legii, se arată că s-ar crea o situaţie dezavantajoasă şi discriminatorie pentru celelalte categorii de bugetari. „Apreciem că diferenţa de tratament juridic este lipsită de un temei obiectiv şi rezonabil care s-o justifice”, precizează executivul.

Corecţiile aduse de aleşi au dus la aplicarea măsurii pentru toţi bugetarii. Legea anulează procesele verbale ale Curţii de Conturi şi ale altor organe de control. Plata unor venituri salariale de către angajatori îi face culpabili pe funcţionarii care au calculat sumele. Legea nu prevede însă răspunderea individuală a acestora şi, prin urmare, prejudiciile trebuie recuperate de la beneficiari.

Caz concret: 6.280 lei, în medie, pentru un salariat de recuperat la APIA

Un caz concret este cel al plăților salariale nelegale de la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA). În urma misiunii de audit, Curtea de Conturi a stabilit, în 2010, că 15 persoane din cele 440 angajate în aparatul central al APIA au primit o majorare cu 75% a salariilor de bază. În total, prejudiciul de recuperat s-a ridicat la de 94.207 lei, respectiv in medie 6.280 lei de la fiecare angajat.

Potrivit procesului verbal al Curții de Conturi s-au constatat abateri de la legalitate și regularitate care au determinat producerea de prejudicii. “Prin efectuarea testelor de fond la categoria cheltuieli de personal asupra unui eșantion de 440 persoane, reprezentând salariați ai APIA aparat central care beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 75%, s-a constatat că în perioada lunilor iulie-decembrie 2009 au fost efectuate plăți nelegale, s-a constatat că nu toți angajații din cadrul APIA aparat central au îndeplinit măsurile cerute de lege pentru acodarea majorării”.

În același document, Curtea de Conturi arată că nerecuperarea prejudiciilor se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Prin urmare, APIA s-a îndreptat împotriva angajaților pentru recuperarea sumelor. Însă a urmat o serie de procese, iar APIA a dat o decizie de suspendarea a deciziilor de recuperare până la pronunțarea instanței de judecată. Legea privind iertarea de datorii ar închide cazurile de la APIA, dar și pe ale altor beneficiari de plăți ilegale.