Întrebat dacă MFP intenţionează să dea curs unor propuneri făcute în cadrul coaliţiei de guvernare de reducere a cotei unice la 12%, Ialomiţianu a răspuns: “Nu. Noi mergem pentru 2011 cu cota de 16%, aşa avem întocmită strategia fiscal-bugetară. Inclusiv bugetul pe 2011 se bazează pe cota unică de 16% şi TVA 24%”, a precizat Ialomiţianu, aflat la Parlament pentru a participa la dezbaterea moţiunii de cenzură.
Coaliţia de guvernare i-a informat pe reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional că doreşte reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, împreună cu alte măsuri de relaxare fiscală, din anul 2011, însă FMI şi-a exprimat dezacordul faţă de aceste reduceri înainte de 2012, a declarat, miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
El a menţionat, însă, că FMI nu poate să împiedice Guvernul să ia aceste măsuri. “Ei spun că o cotă unică de 12% ar avea efectele pe care le preconizăm noi. Nu pot să ne împiedice să luăm aceste măsuri, ei spun că nu putem să luăm măsurile decât anul viitor, pentru anul 2012. FMI ne cere să ne încadrăm în cifrele macroeconomice negociate”, a spus Borbely, prezent la Parlament, la dezbaterea moţiunii de cenzură.
La rândul său, liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, deputatul Varujan Pambuccian, a declarat că una din măsurile susţinute de coaliţie este cea a scăderii cotei unice la 12%, ceea ce în esenţa ar însemna o primă treaptă spre o scădere mai semnificativă a cotei unice, care să pună România şi într-o situaţie de competiţie directă cu ţările din jur.
“Nu putem să rămânem pasivi şi să vedem cum alte state iau din taxele şi impozitele pe care ar trebui să le ia statul român, doar pentru că la noi taxele noastre sunt mai ridicate”, a afirmat Pambuccian, după întrevederea de marţi seara a liderilor coaliţiei cu reprezentanţii FMI.