Huawei a prezentat joi noile smartphone-uri Mate 30, primele telefoane ale companiei chineze care nu au acces la o versiune cu licenţă a sistemului de operare Android şi Google, precum şi la servicii mobile care includ Play Store şi aplicaţii populare ca Gmail, YouTube sau Maps.

Este prima lansare de smartphone-uri noi a Huawei de când preşedintele Donald Trump a interzis în luna mai companiilor americane să vândă produse către Huawei, din motive de securitate naţională.

Huawei a continuat însă lansările, pariind că designul şi hardware-ul Mate 30 vor atrage în continuare fani.

”Este cel mai performant smartphone din lume. Da, avem unele limitări la Serviciile Mobile Google. Dar avem un avantaj uriaş cu telefonul în sine”, a declarat un reprezentant al companiei, preluat de presa internațională.

Cele trei camere ale Mate 30 Pro sunt capabile să aducă la viaţă imagini la lumină scăzută. Camera sa video are o definiţie fină, de 40 de megapixeli, şi, la mişcare foarte lentă, o viteză de 7.680 de cadre pe secundă, care este de câteva ori mai mare comparativ cu cel mai apropiat telefon concurent. Iar conectivitatea este cu 50% mai rapidă decât cea a telefoanelor Samsung 5G, a declarat directorul de vânzări al companiei.

Ecranul OLED flexibil de 6,53 inci se curbează mai mult în jurul corpului telefonului comparativ cu modelele precedente, fiind astfel mai mare decât cel al iPhone 11 Pro Max, pe un dispozitiv mai mic.

Mate 30 va fi livrat în Europa în octombrie şi va fi disponibil în China de săptămâna viitoare. Preţul de pornire va fi de 799 de euro (884 dolari), cel al Mate 30 Pro va porni de la 1.099 euro, iar cel al Mate 30 Pro 5G de la 1.199 euro.

Huawei mai are şi un model de lux, Porsche Design, de 2.095 de euro.

Galaxy S10 5G al Samsung costă 1.299 de dolari, iar preţul iPhone 11 Pro porneşte de la 999 de dolari, dar nu are conectivitate 5G.

Lansarea Huawei a fost umbrită de incertitudinea dacă cumpărătorii de dispozitive flagship cu Android vor putea să utilizeze aplicaţii susţinute de Google, divizie a grupului Alphabet din Silicon Valley.

În schimb, noile dispozitive vor fi dotate cu propria galerie de aplicaţii, iar Huawei va cheltui 1 miliard de dolari pentru promovarea sistemului din jurul acesteia. Huawei va impune partenerilor pentru aplicaţii un comision de 15%, jumătate faţă de cel încasat de Apple şi Google.

Utilizatorii de telefoane Mate 30 vor putea să descarce Facebook, WhatsApp şi Instagram de pe alte magazine de aplicaţii, dar nu vor putea să acceseze Youtube, aplicaţia video a Google, printr-un browser web.

Telefoanele vor funcţiona cu o versiune open-source a sistemului de operare Android, la fel ca telefoanele Huawei de pe piaţa chineză. Opţiunea înseamnă însă că unele aplicaţii ar putea să nu funcţioneze corect, sunt de părere experții.