Până acum, cinci dezvoltatori imobiliari coordonaţi de Cătălin Grigore, proprietarul companiei de consultanţă Sud Rezidenţial, au plătit avansuri pentru achiziţia unei suprafeţe de 5 hectare din serele Berceni. Este vorba despre investitori cunoscuţi pentru construcţia ansamblurilor rezidenţiale Brown Residence, Top House Residence, Viva Residence, Joy Residence şi Family Residence, toate dezvoltate în sudul Bucureştiului în ultimii ani de criză.

Serele Berceni sunt deţinute de firma Berser SA, controlată de omul de afaceri Horia Culcescu prin intermediul producătorului de conserve din legume şi fructe Leader International. Acestea sunt amplasate la câteva sute de metri de mallul Grand Arena şi sunt separate în două loturi de Bulevardul Metalurgiei (vezi harta mai jos).

„Până la finalul lunii aprilie, cele cinci companii vor semna contracte de vânzare-cumpărare pentru o suprafaţă de 15 hectare, câte 3-4 hectare pentru fiecare cumpărător, iar până la sfârşitul acestui an se va vinde întreaga parcelă de 50 de hectare. Vânzătorul se ocupă deja de curăţarea terenului şi în două săptămâni începe construcţia primelor blocuri“, a declarat pentru Capital Cătălin Grigore, a cărui companie are contract de exclusivitate pentru vânzarea terenului. El spune că nu va vinde decât dezvoltatorilor cu care a mai lucrat în trecut şi cărora le cunoaşte istoricul.

Potrivit acestuia, primele 15 hectare vor fi dezvoltate în decurs de doi ani, iar întregul lot de 50 de hectare va fi construit în mai puţin de cinci ani.

Potrivit calculelor Capital, din această afacere, Horia Culcescu ar putea ieşi cu peste 75 mil. euro, ţinând cont de preţul mediu la care se vând terenurile în zonă.

Click pe poză pentru mărire

Ce se construieşte în locul serelor

Pe cele 15 hectare, pentru care s-au găsit deja cumpărători, vor fi dezvoltate cinci ansambluri rezidenţiale distincte, dar unite sub conceptul Metalurgiei Park Residence. „Pe acest prim lot vor fi construite 60 de blocuri cu aproximativ 5.000 de apartamente, ce vor fi finalizate în doi ani. Deşi sunt mai multe ansambluri care compun noul complex rezidenţial, toate vor avea un concept urbanistic comun şi preţuri uniformizate la 800 de euro/mp util“, menţionează Cătălin Grigore. Regimul de înălţime al noilor imobile va fi de maxim şase etaje, conform Planului Urbanistic Zonal, iar dezvoltarea acestei prime etape presupune investiţii estimate la 100 mil. euro, inclusiv preţul terenului. Costul de construcţie va fi de 400 de euro/mp. Dezvoltatorii vor susţine investiţia integral din sursele proprii, dobândite în principal din vânzarea apartamentelor construite până acum.

Primăria Sectorului 4 a eliberat primele două autorizaţii de construire şi altele trei sunt în curs de emitere. Dezvoltatorii Brown Residence au început deja săpăturile de fundaţie pentru proiectul lor (vezi imagini în galeria foto). Compania a cumpărat 4 hectare din terenul serelor şi vrea să ridice aici 20 de blocuri cu cinci etaje, care vor avea în componenţă 1.000 de locuinţe. Într-o primă fază, vor fi construite zece blocuri, primele dintre ele având ca termen de finalizare luna decembrie a acestui an.

Acţionarii Top House Residence au achiziţionat două hectare din serele Berceni şi vor să dezvolte zece blocuri cu şase etaje care vor dispune de 800-1.000 de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri (vezi galeria foto). Ei vor începe cu patru blocuri, ce vor avea în componenţă 400 de apartamente şi a căror livrare este estimată pe finalul acestui an.

Potrivit lui Cătălin Grigore, dezvoltatorii angajaţi deja în proiectul Metalurgiei Park Residence vor construi apartamente mai variate şi cu suprafeţe mai mari decât cele abordate de ei în ansamblurile construite anterior.

Latura de nord-est a serelor Berceni va fi folosită ca tampon între ansambluri şi casele deja existente în zonă. Pentru asta a fost rezervat un lot de 3,5 hectare ce va fi vândut în parcele persoanelor interesate să-şi construiască vile. Acest teren se vinde cu 200 de euro/mp.

Dacă vânzarea întregului complex de sere va fi un succes, Metalurgiei Park Residence ar putea reprezenta o dezvoltare urbană ce va înghiţi peste 500 mil. euro şi va fi cea mai mare investiţie imobiliară de acest fel realizată cu capial românesc în România.

Click pentru mărire

Cine este Horia Culcescu

Inginerul agronom Horia Culcescu, desemnat în 2013 de Capital şi AgroIntel drept cel mai bogat fermier din România, are afaceri în agricultură, viticultură şi imobiliare. El deţine 230 de hectare de sere şi 1.200 de hectare de vie.

Culcescu a cumpărat de la stat, în anul 2000, firma Berser, care are în patrimoniu terenul pe care funcţionează serele Berceni. Compania a înregistrat în 2013 afaceri de 4 mil. euro. Datoriile firmei se ridică la 44,5 mil. euro, iar creanţele la 2,8 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

El este finul lui George Becali, care l-a împrumutat în urmă cu câţiva ani cu 18 mil. euro pentru a-şi dezvolta afacerea, potrivit declaraţiei de avere a patronului echipei de fotbal Steaua.

Alături de sora sa, Oana Belu, şi cumnatul, Lucian Velciu, el se ocupă de afacerile demarate de tatăl lor, Marin Culcescu. Cei trei se află în spatele brandului Domeniile Ostrov, dar şi a Hortifruct, cunoscut ca cel mai mare producător de conserve din legume şi fructe din România. Familia Culcescu a investit 15 mil. euro într-un complex de sere încălzite pe un amplasament de 13 hectare, în Pipera. În portofoliul omului de afaceri se mai află şi firma Leoser, care administrează sere cu o suprafaţă de 90 de hectare în Popeşti-Leordeni, şi mai multe ferme de legume în Turnu-Măgurele, Işalniţa şi Craiova.

În plus, fabrica Leader International din Caracal exploatează terenuri agricole în Constanţa, Teleorman, Olt şi Bucureşti, investiţiile realizate în această facilitate de producţie depăşind 8 mil. euro.

Culcescu a investit peste 20 mil. euro în plantaţia de vie de la Ostrov, de care se ocupă sora sa. Domeniile Ostrov au circa 1.600 de hectare de teren, din care 1.200 de hectare sunt plantate cu viţă-de-vie. Compania are o fabrică cu o capacitate de depozitare de 130.000 de hectolitri de vin pe an, realizată în urma unei investiţii de circa 5 mil. euro. Culcescu a lansat un vin pentru echipa de fotbal Steaua.