Acţionarii Hidroelectrica au decis, în Adunarea Generală Extraordinară care a avut loc joi, să aprobe depunerea unei oferte angajante pentru preluarea activelor CEZ din România, suțin surse din domeniu.

Hidroelectrica va depune oferta angajantă în consorţiu cu Electrica şi Societatea de Administrare a Participaţiilor din Energie (SAPE).

Fondul Proprietatea se opune

CEZ a anunţat în vara anului trecut că vrea să-şi vândă operaţiunile din România şi din alte ţări, pentru a se concentra pe activitatea din ţara-mamă, Cehia.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie electrică din România, deţinut de statul român în proporţie de 80% şi de Fondul Proprietatea – 20%.

În urmă cu două zile, Fondul Proprietatea a solicitat statului român să nu aprobe solicitarea Hidroelectrica de a achiziţiona activele CEZ din România, întrucât o astfel de preluare ar diminua valoarea de piaţă a producătorului de energie hidro.

„Fondul Proprietatea îndeamnă Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de acţionar majoritar al Hidroelectrica, să ia în considerare pe deplin riscurile privind achiziţia activelor CEZ şi să nu aprobe solicitarea companiei de a depune o ofertă angajantă.

Se pregătește listarea la bursă

Fondul consideră cu fermitate că achiziţia activelor CEZ de către Hidroelectrica nu ar crea valoare pentru acţionarii săi şi ar afecta procesul de listare şi evaluarea potenţială a companiei, ceea ce, la rândul său, ar pune în pericol şansele României de a fi promovată la statutul de piaţă emergentă de către MSCI”, susţin oficialii Fondului.

Potrivit acestora, în structura sa actuală, Hidroelectrica este poziţionată în mod optim pentru a depăşi cu bine actualul mediu de business dificil.

În context, trebuie precizat că listarea Hidroelectrica a fost şi rămâne unul dintre obiectivele principale ale conducerii companiei şi, în ultima perioadă, au existat interacţiuni cu potenţiali investitori inclusiv la evenimente organizate în centre financiare, cum ar fi Londra sau New York.

Hidroelectrica a anunţat, pe data de 20 mai, într-un comunicat de presă, că a semnat cu STJ Advisors Group Limited contractul de prestări servicii de consultanţă pentru piaţa de capital de tip „Equity Advisor”, oferta câştigătoare fiind în valoare de 950.000 de euro, faţă de 1.752.500 de euro, buget estimat.

Serviciile ofertate de STJ Advisors Group Limited vizează pregătirea şi asistenţă în derularea IPO Hidroelectrica.