Potrivit unui comunicat Hidroelectrica, etapa investiţională recepţionată a vizat instalaţiile de automatizare şi comandă HA2, instalaţiile auxiliare, instalaţiile de alimentare şi distribuţie 0,4 kV curent alternativ etc.

„Prin realizarea lucrărilor de modernizare şi de reabilitare a echipamentelor vizăm implementarea unor soluţii tehnologice de ultimă generaţie. Suntem interesaţi de introducerea de automatizări acolo unde este posibil, astfel încât obiectivele noastre să poată fi operate cu intervenţie umană cât mai redusă. Considerăm că tehnologia modernă aduce un semnificativ plus valoric siguranţei în exploatare şi fiabilităţii sistemelor. Este un efort pe care Hidroelectrica îl face ca parte a angajamentului pe care şi l-a asumat de modernizare continuă a obiectivelor pe care le are în portofoliu”, a afirmat Bogdan Badea, preşedintele Directoratului Hidroelectrica.

Centrala are două hidroagregate

CHE Tismana Subteran este cea mai mare unitate hidroenergetică din cadrul Complexului hidroenergetic Cerna-Motru-Tismana. Centrala uzinează apă din lacul de acumulare Motru, ce are un volum util de 3,5 milioane m.c. prin intermediul unei conducte forţate în lungime de 8.580 m, şi din lacul Clocotiş, cu un volum util de 1,8 milioane de mc. şi cu o galerie de 11.450 de metri.

Centrala Hidroelectrică Tismana Subteran este echipată cu două hidroagregate cu turbine Francis cu ax vertical şi cameră spirală metalică cuplate cu două generatoare având o putere instalată de 53 MW fiecare. Producţia medie anuală de energie electrică se situează la cifra de 262 GWh.

Hidroelectrica exploatează un număr de 182 de centrale hidroelectrice şi cinci staţii de pompare, având o capacitate totală instalată de producere a energiei de 6,3 GW. Acestora li se adaugă parcule eolian de la Crucea, cu o putere instalată de 108 MW.

Profitul net al Hidroelectrica a crescut cu 46%

În altă ordine de idei, profitul net al Hidroelectrica pentru primele șase luni din 2023 a ajuns la 3,95 miliarde de lei, în urcare cu 46% comparativ aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor transmise Bursei de Valori București (BVB), veniturile au fost de aproape 7 miliarde lei, în creștere cu 42%.

Profitul înainte de taxe, depreciere, amortizare (EBITDA) a urcat cu 38% de la an la an, până la 5 miliarde de lei, în timp ce marja EBITDA a fost de 71%, iar marja netă de 57%, faţă de 55% în S1/2022.

Potrivit raportului financiar transmis BVB, energia produsă şi vândută (netă) a crescut cu 45% (10.625 GWh) în perioada de şase luni încheiată la 30 iunie 2023, de la 7.347 GWh în perioada similară a anului trecut. Această creştere a fost datorată, în principal, hidraulicităţii ridicate înregistrate în semestrul I 2023 dar şi efectului de bază ca urmare a secetei ce a caracterizat semestrul I al anului 2022.