Judecătorii Tribunalului Bucureşti au hotărât în 27 ianuarie să închidă procedura insolvenţei în cazul firmei Bel Rom Cinci, care deţine parcul de retail din Bacău. Tranzacţia de preluare a Hello Shopping Park Bacău de către bancă a fost estimată de consultanţii JLL la 27 mil. euro. Acesta este primul caz în care un proiect de retail iese din insolvenţă prin preluarea activului de către bancă. Alte centre comerciale aflate în situaţii similare au ieşit din faliment prin intervenţia unui investitor extern sau banca finanţatoare a preluat proiectul pentru a evita declanşarea insolvenţei.

Centrul comercial din Bacău a intrat în insolvenţă la cererea proprietarilor în 2013 cu datorii totale acceptate de judecători de 44,8 mil. euro, din care peste 47% către banca finanţatoare K&H Bank. În vara anului trecut, banca belgiană KBC Bank a devenit unicul proprietar al proiectului şi în octombrie a preluat şi creanţa deţinută de banca ungurească K&H Bank, deţinută la rândul său de KBC Bank. Investiţia în acest proiect a fost în jur de 60 mil. euro.

În 2014, Resolute Lar a preluat administrarea proiectului din Bacău, iar după trecerea parcului de retail în portofoliul băncii a continuat să acţioneze ca administrator.

„Modelul standard al oricărei bănci este să vândă activele preluate, dar nu pot aprecia când se va întâmpla asta. S-ar putea ca într-o primă etapă să se dorească creşterea valorii centrului prin investiţii în clienţi noi“, declara luna trecută pentru Capital, Ionuţ Dogaru, country executive manager al Resolute Lar Romania.

Potrivit acestuia, creşterea valorii centrului comercial nu va fi făcută prin extindere, ci prin atragerea de chiriaşi noi. Gradul actual de ocupare a proiectului se apropie de 90%.

Printre cei mai importanţi retalieri ai parcului se numără Auchan, retailerul de mobilă Jysk, Altex, Elvila, Proges şi C&A. În 2014, centrul comercial a înregistrat o cifră de afaceri de 2,67 mil. euro şi o pierdere netă de 1,25 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Model similar la Focşani

Tot în 2013, acţionarii BelRom au cerut şi insolvenţa parcului de retail Promenada Focşani, finanţat tot de KBC Bank cu o sumă similară cu cea împrumutată Hello Shopping Park Bacău. Investiţia realizată de BelRom la Focşani se ridică tot la circa 60 mil. euro. În 2014, parcul din Focşani a raportat o cifră de afaceri de 4,52 mil. euro şi un profit de 0,3 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice.

Dogaru spune că, teoretic, modelul de preluare din Bacău ar putea fi repetat şi la Focşani. Resolute Lar administrează şi proiectul Promenada Focşani.

Tranzacţie ratată

În 2009, BelRom a ratat o tranzacţie de circa 100 mil. euro, după ce New Europe Property Investments (NEPI) a refuzat să mai finalizeze achiziţia celor două proiecte din Focşani şi Bacău. Negocierile dintre cei doi investitori au început prin vânzarea European Retail Park Brăila, pentru suma de 63 mil. euro, cea mai mare tranzacţie încheiată în 2009.

Ruperea înţelegerii dintre cele două părţi a făcut ca datoriile belgienilor să se adune şi să înceapă să apară întârzieri de plată către creditori.

În 2011, acţionarii BelRom s-au împărţit în două grupuri, separându-şi proprietăţile. Echipa formată din Steven Van Den Bossche şi Kris Carton a păstrat parcurile de retail din Bacău şi Focşani (aflate acum în insolvenţă) şi terenurile din Craiova (pe care a fost construit Electroputere Parc – aflat şi el în insolvenţă), Deva şi Râmnicu Vâlcea. De cealaltă parte, grupul condus de Carl Decoopman a rămas cu Severin Shopping Center (vândut în 2013 către NEPI) şi cu terenurile din Botoşani (pe care în 2011 a fost inaugurat un centru comercial), Piatra-Neamţ şi Roman.

Înainte de a-şi separa activitatea, BelRom a dezvoltat trei parcuri de retail în Sibiu, Târgu Mureş şi Brăila, pe care le-au vândut cu peste 230 mil. euro.

Resolute Lar este rezultatul unui parteneriat între Resolute Asset Management, o companie britanică înfiinţată acum şase ani de un avocat şi nişte bancheri de talie europeană, şi investitorul imobiliar spaniol Grupo Lar, care a dezvoltat două ansambluri rezidenţiale şi în România.