Spania a convocat-o de urgenţă pe ambasadoarea Marocului la Madrid, după declaraţiile premierului marocan legate de Ceuta şi Melilla, două enclave spaniole în nordul Marocului.

Într-un interviu acordat luni canalului egiptean al-Sharq, şeful guvernului marocan, Saad-Eddine El Otmani, a propus să se deschidă problema suveranităţii asupra acestor teritorii.

Orașe sub suveranitate spaniolă din secolele al XVI-lea şi al XVII-lea

”Ceuta şi Melilla sunt o problemă care trebuie deschisă. Ea rămâne suspendată de cinci sau şase secole, dar într-o zi s-ar putea deschide”, a spus șeful guvernului maroc.

Ministerul de Externe spaniol a convocat-o imediat pe ambasadoarea Marocului la Madrid, Karima Benyaich.

Spania aşteaptă de la toţi partenerii săi respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a ţării noastre şi i-a cerut (ambasadoarei) explicaţii cu privire la declaraţiile premierului marocan”, a indicat ministrul spaniol într-un comunicat dat publicităţii ca urmare a întrevederii.

”Coloanele lui Hercule”

Oraşele Melilla şi Ceuta sunt sub suveranitate spaniolă din secolul al XVI-lea şi, respectiv al XVII-lea. Ele sunt singurele vestigii ale teritoriilor africane controlate în trecut de Spania.

Ceuta este o exclavă spaniolă pe coasta marocană a Africii, la fel ca și exclava Melilla. Are suprafața de 18,5 km² și se află pe coasta Mării Mediterane, lângă Strâmtoarea Gibraltar.

În antichitate se numea Abyla (denumire dată de cartaginezi). Aceasta, împreună cu muntele Calpe din Peninsula iberică, formează Strâmtoarea Gibraltar, cunoscută în vechime sub denumirea de Coloanele lui Hercule.

Orașul a devenit renumit datorită faptului că pe aici mulți emigranți clandestini africani încearcă să pătrundă pe teritoriul spaniol și, implicit, în Uniunea Europeană.

La rândul său, Melilla este un oraș și o comunitate autonomă a Spaniei, aflată în Africa. Este de fapt o exclavă în coasta marocană a Africii.

Chestiunea Saharei Occidentale

Controversa apare într-un moment delicat în relaţiile dintre cele două ţări, în special privind chestiunea Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă, teritoriu slab populat controlat trei sferturi de Rabat, dar revendicat de mişcarea de independenţă Frontul Polisario.

Noile tensiuni între cele două părţi în această zonă şi recenta recunoaştere de către Statele Unite a suveranităţii marocane asupra teritoriului în cauză au relansat dezacordurile privind această problemă dintre Rabat şi Madrid.

Guvernul spaniol cere la rândul său respectarea rezoluţiilor pertinente ale Consiliului de Securitate al ONU, care consideră Sahara Occidentală ca „un teritoriu neautonom” şi prevăd organizarea unui referendum de autodeterminare.