La 4 ani de la intrarea sub protecția legii falimentului, banca Lehman Brothers a ieșit din faliment după ce a trimis o undă de șoc în toată lumea financiară care a creat căderi masive pe bursă, falimente bancare mici dar numeroase în America, îndatorări excesive ale statelor care n-au lăsat băncile mari să cadă și nu în ultimul rând recesiune economică în aproape toată lumea.

De la falimentul Lehman Brothers din dimineața zilei de 15 septembrie 2008 s-au întâmplat multe lucruri, criza fiind resimțită în absolut toate domeniile de activitate, unda de șoc depășind orice barieră: în acești patru ani au căzut guverne, au avut loc falimente, unele mai mari altele mai mici, au avut revolte populare animate de nemulțumirile legate de șomaj și sărăcie, am trăit și trăim în continuare pericolul ca unele structuri precum zona euro să sufere modificări sau chiar falimentul Greciei.

Dincolo de toate acestea, multe dintre ele arhicunoscute, dorim să ne oprim asupra unui singur aspect: există oameni pentru care criza a fost o perioadă de care își vor aduce aminte cu plăcere. Asta pentru că în timp ce alți rămâneau fără job sau ieșeau în stradă, ei făceau bani mulți. Foarte mulți.

Da, ați ghicit, este vorba despre marii miliardari ai lumii care au știut să facă bani cand țările se luptau cu falimentul, când șomajul creștea, când companiile se închideau.

Ne oprim doar la câteva exemple:

George Soros, celebrul și controversatul investitor american, avea în 2008 o avere estimată de Forbes la 9 miliarde de dolari. În momentul de față, după 4 ani în care a prezis desființarea zonei euro și a criticat vehement Germania, Soros are o avere de 21,9 miliarde de dolari, confrom Bloomberg.

Ingvar Kamprad avea puțin peste 31 de miliarde de dolari în 2008, după Forbes. În 4 ani a mai câștigat peste 10 miliarde de dolari, ajungând cu IKEA la o avere de peste 40 de miliarde.

Amancio Ortega Gaona, cel mai bogat spaniol și singurul european aflat pe podiumul miliardarilor, avea 20 de miliarde de dolari în anul falimentului Lehman Brothers. Cât are acum? Mai mult decât dublu! 46 de miliarde, mai precis. Asta în timp ce starea economică a țării sale creează valuri de îngrijorare în toată Europa.

Continuăm scurta înșiruire cu Lawrence "Larry" Joseph Ellison de la Oracle care, de asemenea este un om mai avut după criză: avea 25 de miliarde de dolari în 2008. Acum are o avere estimată de Bloomberg la 41 de miliarde de dolari.

Ne oprim aici și ne întoarcem la cifrele crizei: La 4 ani de la căderea Lehman,  15% din americani, adică 46,2 milioane trăiesc în sărăcie. Acest procent este cel mai mare întâlnit în ultimii 53 de ani, de când Biroul Naţional de Statică ţine evidenţa datelor.