Haos la granița dintre Bulgaria și România. În contextul pandemiei de coronavirus, țara vecină cu România anunțat că va testa pentru COVID toate persoanele care sosesc în ţară. Astfel, toți cei care vor să meargă în Bulgaria vor trece granița doar dacă testul PCR obligatoriu va fi negativ.

Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Kostandin Anghelov, iar potrivit acestuia, scopul principal al noii măsuri este acela de a limita răspândirea unei variante mai contagioase de coronavirus.

Totodată, conform Reuters, autorităţile de sănătate publică bulgare au mai precizat că au înregistrat până acum opt cazuri ale noii variante care a fost identificată pentru prima dată în Marea Britanie, informează Agerpres.

„Astăzi (luni – n.r.) vom lua măsuri pentru a face teste PCR obligatorii pentru toţi călătorii care doresc să intre în ţară, inclusiv din Uniunea Europeană”, a spus Anghelov la o reuniune a guvernului.

Noi reguli la granița cu România

De menționat este faptul că, Bulgaria a înregistrat o scădere semnificativă a noilor infecţii în ultimele săptămâni şi are în plan relaxarea anumitor restricții. Printre acestea se numără redeschiderea școlilor secundare, a centrelor comerciale, dar și a sălile de sport, începând cu data de 4 februarie.

Este posibil ca anunțul privind relaxarea măsurilor să aibă o legătură cu faptul că Bulgaria a primit luni un nou lot de 14.040 de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech.

Trebuie menționat faptul că, potrivit agenției BTA, aceasta este a cincea livrare de vaccinuri către Bulgaria şi soseşte ca o compensaţie pentru livrarea anterioară incompletă, când au fost trimise 18.500 de doze în loc de 35.000.

În acest context, directorul Agenţiei Bulgare a Medicamentului, Bogdan Kirilov, a venit cu o serie de precizări. Acesta le-a declarat jurnaliştilor că alte 83.000 de doze Pfizer/BioNTech sunt aşteptate în februarie şi 104.000 în martie, dar numărul nu este definitiv.

Totodată, se pare că până la finalul acestei săptămâni, Bulgaria mai așteaptă aproximativ 3.600 de doze din vaccinul Moderna.

FOTO: INQUAM Virgil Simionescu