Fostul premier rus Mihail Kasianov, un apropiat al lui Vladimir Putin în anii 2000, a oferit un interviu exclusiv în care avertizează asupra intențiilor expansioniste ale liderului de la Kremlin. Declarațiile sale vin într-un moment tensionat pentru securitatea Europei de Est, în contextul războiului din Ucraina.

Kasianov susține că planurile lui Putin vizează inclusiv Republica Moldova, iar România ar putea deveni vecin direct cu armata rusă. Interviul a fost acordat la Black Sea and Balkans Security Forum și scoate la lumină o perspectivă sumbră asupra viitorului regiunii.

Mihail Kasianov, în România după două decenii: „Bucureștiul este minunat”

Mihail Kasianov s-a aflat recent în România, unde a participat la Black Sea and Balkans Security Forum. Fostul prim-ministru rus a oferit un interviu exclusiv postului Antena 3, în care a vorbit despre transformările majore din regiune și despre felul în care vede evoluția conflictului dintre Rusia și Ucraina.

Revenirea sa în București a fost una emoționantă. Kasianov a declarat că orașul s-a schimbat în bine și că a reușit, în sfârșit, să-l exploreze dincolo de întâlnirile oficiale.

A remarcat atmosfera relaxată din capitală, viața socială activă și căldura oamenilor. Mai important însă a fost contextul participării sale la forumul de securitate, unde s-au discutat probleme esențiale privind viitorul Europei și securitatea regiunii Mării Negre.

„Am avut deja ocazia  să mă plimb prin oraş  și să văd cât de frumos este Bucureștiul,  cum trăiesc oamenii  și cu câtă plăcere stau la o cafenea, temperatura e plăcută, vremea este bună, beau o cafea… Este minunat.

Și, desigur, este important acest forum. Discutăm despre probleme importante  legate de securitatea europeană  și de securitatea Mării Negre. Vorbim despre viitor, de viitorul Europei, despre viitorul țării voastre şi viitorul țării mele”, a spus Kasianov.

Mihail Kasianov
SURSA FOTO: Facebook

„Putin vrea să reconstruiască imperiul” – Miza reală a războiului din Ucraina

În opinia lui Kasianov, Vladimir Putin nu este interesat doar de teritorii, ci și de influență și putere. Acesta susține că liderul de la Kremlin a încălcat în mod deschis legislația internațională postbelică, care interzice modificarea granițelor prin forță. În acest context, el subliniază necesitatea de a sprijini Ucraina în apărarea suveranității sale.

„ Noi trebuie să înțelegem și să stabilim cine a fost agresorul. Ar trebui să încetăm toate discuțiile despre faptul că ambele părți sunt responsabile pentru acest război. Nu este deloc așa. De aceea ar trebui să înțelegem că trebuie să apărăm Ucraina, că a ajuta Ucraina să-şi apere integritatea teritorială și suveranitatea este o chestiune crucială”, declară Kasianov.

Fostul premier afirmă că nu Rusia este agresorul, ci „Rusia lui Putin”. El atrage atenția asupra faptului că mulți cetățeni ruși sprijină acest comportament expansionist, influențați de mentalitatea imperială moștenită din perioada sovietică. Totuși, Kasianov speră că, într-un viitor apropiat, Rusia va putea reveni pe un drum democratic.

„După al Doilea Război Mondial s-a stabilit o ordine mondială. Și, desigur, aceasta este consemnată în toate documentele internaționale. Schimbarea frontierelor prin forță este imposibilă. Este interzisă. Putin a încălcat această lege internaţională. Nu Rusia, ci Rusia lui Putin. Desigur, pot admite că mulți ruși susțin politica lui Putin, care pariază pe gena latentă a imperiului…

De aceea, eu doar visez…M-aţi întrebat despre viitor și că spun că visez și încerc să merg pe această cale pentru a aduce mai aproape acel moment din viitorul Rusiei, când poporul rus va avea ocazia și va putea să-și reconfirme alegerea europeană și să construiască un stat democratic în locul regimului autoritar care există în prezent și care devine unul totalitar”, a mai spus el.

Mihail Kasianov: Putin nu se va opri. Moldova este vizată. România e următoarea

Fostul prim-ministru rus Mihail Kasianov lansează un semnal de alarmă în cadrul unei discuții cu jurnalistul Radu Tudor, avertizând că planurile lui Vladimir Putin depășesc cu mult granițele Ucrainei.

În cadrul unui interviu acordat la Black Sea and Balkans Security Forum, Kasianov a vorbit deschis despre pericolul unei extinderi a conflictului către Moldova și despre apropierea inevitabilă a Rusiei de granițele României.

„Pentru a câștiga acest război, Putin va merge, desigur, mai departe de Herson, spre Odesa, și apoi spre Transnistria.  Și apoi, dacă nu se întâmplă nimic, Moldova va fi luată într-o săptămână, în trei zile.

Asta l-ar aduce mai aproape”, a avertizat fostul lider rus.

În opinia sa, dacă nu există o reacție hotărâtă din partea Occidentului, aceste scenarii devin realiste.

Potrivit acestuia, România se află într-o poziție strategică esențială în fața agresiunii ruse și joacă un rol vital în menținerea echilibrului regional.

„Ar fi deja la granițele voastre. De aceea este important ca românii să înţeleagă că sunt o țară foarte importantă, un membru puternic al Uniunii Europene și al NATO.

Așadar, pentru a apăra și a descuraja agresiunea lui Putin, cred că este foarte important acest aspect şi există problema securității naționale pentru România. Este absolut adevărat.

Și cred că obținerea rezultatelor acestor alegeri a fost importantă, şi vă felicit pentru că ați făcut în sfârșit aceste alegeri şi că aţi ales un preşedinte”, a subliniat Kasianov.

De la reformist pro-european la autocrat militarist

În perioada în care a fost premier, Kasianov susține că Vladimir Putin dădea semne că acceptă colaborarea cu Vestul. La începutul anilor 2000, Rusia părea să se deschidă spre democrație și integrare economică internațională.

„Aveam o creștere economică de 6-7% pe an. Visam ca țara mea să devină membru NATO”, a spus Kasianov, amintind de perioada în care relațiile Moscovei cu Occidentul păreau promițătoare.

Totuși, lucrurile s-au schimbat radical după tragedia de la Beslan, susține fostul premier. Putin a început să suprime libertățile civile, să reducă numărul partidelor politice și să preia controlul total asupra scenei politice.

„A numit luptătorii pentru drepturile omului agenți străini. A închis calea către procesul politic”, a declarat el. Mai târziu, prin discursul său de la München din 2007, Putin a lăsat clar că Rusia se percepe înconjurată de dușmani.

Obiectivul: restaurarea influenței imperiale a URSS

Întrebat de ce Rusia a invadat Ucraina, Kasianov a explicat că totul ține de mentalitatea de agent KGB a lui Vladimir Putin. „

Agentul KGB a continuat să fie agent KGB, pentru că așa a fost educat”, a spus el, adăugând că Putin nu a renunțat niciodată la visul de a restaura vechea influență sovietică.

Fostul premier rus afirmă că liderul de la Kremlin nu se va opri la Crimeea sau Donbas.

Vladimir Putin
SURSA FOTO: Kremlin.ru

„Domnul Putin vrea totul. Tot ce îi permite Occidentul să ia”, a punctat Kasianov.

Este o strategie pe termen lung, bazată pe testarea granițelor toleranței Occidentului. După invazia Georgiei și anexarea Crimeii, reacțiile slabe ale liderilor internaționali au încurajat agresiunea.

„Europa și Statele Unite au revenit la Putin și au spus că totul e ca de obicei”, a spus fostul oficial, referindu-se la eșecul de a impune sancțiuni decisive în 2008.

Războiul de uzură și calculul rece al lui Putin

În privința conflictului actual din Ucraina, Kasianov este convins că Putin nu este dispus să renunțe. Strategia Kremlinului este clară: un război de uzură care să epuizeze Ucraina, mizând pe superioritatea resurselor rusești.

„Se simte suficient de puternic din punct de vedere economic și militar”, a afirmat fostul premier.

Kasianov atrage atenția asupra riscului lipsei de unitate între Europa și Statele Unite.

„Putin crede că va câștiga acest război dacă nu există unitate transatlantică”, spune el.

În viziunea sa, următoarele luni vor fi decisive. Presiunea coordonată a aliaților ar putea forța Kremlinul să accepte negocieri.

Dar, avertizează el, până atunci trebuie un armistițiu necondiționat. Altfel, scenariul avansării către Moldova și chiar România rămâne unul posibil.