Departamentul Justiţiei din SUA a lansat o investigaţie antitrust privind grupul IBM, după ce a primit sesizări din partea unei asociaţii patronale din industria IT americană, din care fac parte şi Microsoft şi Oracle, care acuză IBM că a abuzat de poziţia dominantă de pe piaţa serverelor.

Asociaţia Industriei Computerelor şi Comunicaţiilor (CCIA) a cerut Departamentului Justiţiei să deschidă investigaţia, acuzând IBM că a retras licenţe pentru sistemele de operare de la clienţii care nu folosesc hardware produs de grup, că „s-a răzbunat” pe partenerii de afaceri desemnaţi „neloiali”, că a vândut „la pachet” sistemele de operare cu pachetele de hardware şi că a cumpărat compania rivală Platform Solutions Inc. pentru a „zdrobi” concurenţa, transmite Reuters.

Acuzaţiile sunt numeroase

Asociaţia patronală susţine totodată că grupul IBM a refuzat să acorde licenţe pentru sistemul de operare destinat serverelor acelor clienţi care utilizează „Hercules”, un software open-source care permite instalarea sistemelor de operare IBM pe servere şi computere personale bazate pe platforme Intel şi AMD, produse de alte companii din industria IT.

„Ştim că Justiţia a început procedura de investigaţie CID. Acuzaţiile sunt numeroase”, a declarat preşedintele CCIA, Ed Black, citat de Reuters.
Procedura „CID” este echivalentă unei citaţii şi face parte din primele faze ale unei investigaţii.
O instanţă din Manhattan a respins pe 30 septembrie acuzaţiile antitrust înaintate de dezvotlatorul de software T3 Technologies la adresa IBM.

Printre angajamentele asumate de administraţia Obama la începutul mandatului se numără abordarea „serioasă” a cazurilor antitrust.

SURSA:Mediafax