Executivul spaniol semnalează faptul că referendumurile consultative sunt prevăzute în Constituţia spaniolă 'numai pentru a supune consultării cetăţenilor deciziile politice de importanţă deosebită' şi că 'nu se poate consulta decât ceea ce se va decide; nu încap consultări pur şi simplu speculative'.

'Iar dacă singură Catalonia, unilateral, nu poate decide juridic separarea de Spania, nici nu o poate consulta, din punct de vedere tehnic. Iar dacă nu o poate consulta, nici nu i se poate delega competenţa corespunzătoare, întrucât ne-am afla în cazul unei competenţe care, potrivit aceluiaşi articol 150.2 al Constituţiei, potrivit naturii sale, nu ar fi supusă transferului sau delegării', se arată în documentul transmis sâmbătă legislativului şi semnat de secretarul de stat pentru relaţia cu legislativul, José Luis Ayllón. El mai arată că, potrivit guvernului, 'nici aspectul formal – delegarea competenţei – nici fondul chestiunii – obiectul referendumului ce se doreşte a fi convocat – nu încap în cadrul nostru constituţional'.

Referendumul, mai arată guvernanţii, este clar delimitat în Constituţie ca fiind 'o manifestare a dreptului de participare politică' şi face parte dintre drepturile fundamentale, drept pentru care 'reglementarea condiţiilor de bază care garantează egalitatea tuturor spaniolilor îi corespunde exclusiv statului'. Acelaşi articol 150.2, invocat de forţele politice secesioniste catalane, prevede 'numai transferul competenţelor corespunzătoare în materie de competenţă a statului, însă nu toată competenţa statului, în sine'.

Referendumul anunţat şi programat de catalani pentru 9 noiembrie face referire la 'decizia catalanilor cu privire la viitorul politic colectiv al Cataloniei, fără să se ţină cont de faptul că, potrivit articolului 1.2. din Constituţie, suveranitatea naţională aparţine poporului spaniol', susţin guvernanţii. De asemenea, ei mai arată că referendumul ar încălca şi articolul 2 al legii fundamentale, întrucât se opune 'chiar bazei Constituţiei, caracterului indisolubil naţiunii şi indivizibilităţii patriei tuturor spaniolilor'.

La scurt timp după ce a fost făcut public documentul menţionat, şeful guvernului regional, Artur Mas, i-a reproşat guvernului spaniol 'poziţia dură, bazată pe 'eu ordon, eu conduc' de a se opune referendumului dorit în Catalonia, opusă valorilor catalane caracterizate drept 'soft', şi bazate pe politeţe şi acorduri.

În 16 ianuarie, legislativul local din Catalonia, reunit într-un plen extraordinar, a aprobat propunerea legislativă prin care se solicită Congresului Deputaţilor transferul de competenţe către guvernul regional catalan, în vederea convocării unui referendum. Propunerea a fost elaborată pe baza prevederilor articolului 150, paragraful 2, din Constituţia Spaniei. Acesta stipulează posibilitatea ca statul central să transfere sau delege anumite competenţe către guvernele regionale ale comunităţilor autonome spaniole.

Propunerea legislativă urmează să îndeplinească formalităţile parlamentare pentru a putea fi discutată în plenul parlamentului de la Madrid.

Sursa: Agerpres