Guvernul României, reacție după declarațiile lui Dragoș Sprînceană

Guvernul României a transmis că România își menține ferm poziția față de Ucraina și că va continua să acorde sprijin necondiționat Kievului în eforturile sale de apărare împotriva agresiunii militare a Federației Ruse.

„În acest moment, Guvernul își menține prioritățile asumate de politică externă ce derivă din statutul României de membru al Uniunii Europene, dar și al Alianţei nord-Atlantice, adică NATO, precum și susținerea necondiționată față de Ucraina, poziție exprimată încă din primele zile de la izbucnirea războiului din Ucraina”, a transmis instituția, la solicitarea Digi24.

Reacția a venit după ce Dragoș Sprînceană, unul dintre emisarii speciali ai României, a explicat la Digi24 rolul său în relația cu SUA. În cadrul discuțiilor, el a avut însă poziții contradictorii privind războiul din Ucraina și despre cum va contribui la îmbunătățirea dialogului cu administrația Trump.

De asemenea, Sprînceană a afirmat în mod eronat că președintele francez Emmanuel Macron ar susține continuarea conflictului din Ucraina și a sugerat că administrația americană ar trebui să „ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina și pro-Franța”, invocând faptul că România este condusă de un președinte interimar „care nu va mai conta într-o lună și jumătate”.

„Statele Unite îşi doresc foarte mult oprirea războiului din Ucraina. Domnul Macron îşi doreşte continuarea acestui război din Ucraina”, a declarat acesta.

Afirmația este, însă, incorectă. Macron, precum și Uniunea Europeană, susțin Ucraina în fața agresiunii Rusiei și cer negocieri de pace care să fie corecte și echitabile pentru Kiev.

„Atâta vreme cât România se aliniază cu cu aceste direcţii, să zic aşa, prin anumite declaraţii ale unora, Statele Unite nu o să fie încântate. Ne dorim cu toţii ca 2000 de persoane în Ucraina să nu mai moară săptămânal. România ar trebui să îşi dorească acelaşi lucru. Ne dorim cu toţii ca războiul să se termine, să redăm prosperitate economică la nivel atât european, cât şi global şi în Statele Unite. România ar trebui să îşi dorească acelaşi lucru. Atâta vreme cât războiul continuă, România nu o să fie bine economic”, a continuat Sprînceană.

Atunci când i s-a semnalat că punctul său de vedere este diferit față de cel al statului român în privința Ucrainei, omul de afaceri a răspuns:

„Eu l-am întrebat personal pe domnul Ciolacu şi mi-a spus opusul la ce spuneţi dumneavoastră acum, din partea dumnealui şi biroului dumnealui”.

Reacția lui Lucian Romașcanu

Președintele Consiliului Județean Buzău, Lucian Romașcanu, despre care s-a spus că a fost unul dintre cei doi emisari ai României în SUA pentru a discuta cu oficiali ai Administrației Trump, a refuzat să ofere detalii despre activitățile desfășurate în timpul vizitei sale în America.

El a menționat că vizita face parte dintr-o „acțiune mai mare de diplomație tradițională sau non-tradițională”.

Întrebat într-o conferință de presă ce a făcut în America, Lucian Romașcanu a spus că nu va comenta nimic despre această acțiune.

„Răspunsul firesc pe care l-am dat sau l-am subînţeles până acum este că nu comentez absolut nimic despre această acţiune”, a declarat el.

Lucian Romaşcanu
Lucian Romaşcanu (SURSA FOTO: Camera Deputaților)

Lucian Romașcanu a subliniat că tot ce s-a întâmplat în America face parte dintr-o „acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională sau non-tradiţională” și a menționat că rezultatele vor fi comunicate de premierul Marcel Ciolacu. El a adăugat că este important să se pună accent pe rezultate, afirmând:

„Permiteţi-mi să nu comentez acest lucru. Importante sunt rezultatele, nu?”.

Romașcanu a reafirmat că România nu este un stat izolat și că parteneriatele strategice, în special cu Statele Unite și membrii NATO, sunt esențiale pentru securitatea națională.

În aceeași zi, Marcel Ciolacu s-a dezis de emisarul său, Dragoș Sprînceană, după ce acesta a făcut declarații controversate la Digi24, afirmând că administrația Trump ar trebui să „ignore un pic mesajele României, pro-Ucraina și pro-Franța”, deoarece România are un președinte interimar „care nu va mai conta într-o lună și jumătate”.